Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Για την ανασυγκρότηση του ΔΣ

 


Για την ανασυγκρότηση του ΔΣ της Δ’ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής.

 

Με τη έναρξη της φετινής χρονιάς ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Παλλαντζάς Αθ., γνωστοποίησε στο ΔΣ την παραίτησή του από θέση του Προέδρου, για προσωπικούς λόγους, καθώς και την απροθυμία της παράταξής του (ΔΑΚΕ Δ.Ε.) να καλύψει την κενή θέση με άλλο μέλος του πολυπληθούς ψηφοδελτίου της. Παρέμεινε δε υπηρεσιακός Πρόεδρος, μέχρι τη ανασύνθεση του Προεδρείου τη Παρασκευή 24/9/21.

Θεωρούμε ότι ο ουσιαστικός λόγος της παραίτησης της ΔΑΚΕ έχει να κάνει κύρια με το γεγονός ότι στην επερχόμενη λαίλαπα της αξιολόγησης τα μέλη της ΔΑΚΕ δεν θέλουν να υπογράφουν αγωνιστικές αποφάσεις ενάντια στην αξιολόγηση και τα αντεργατικά νομοσχέδια, αποφάσεις οι οποίες αντίκεινται στις αρχές τους και οι οποίες προέκυπταν λόγω των συσχετισμών στο ΔΣ το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι τον Φεβρουάριο του ΄20 σύρθηκαν σε συμφωνία στην απεργία-αποχή, σε αντιδιαστολή με τη διακηρυγμένη θέση αρχών της ΔΑΚΕ για την υπεράσπιση της αξιολόγησης, φέτος διαχώρισαν τη θέση τους από την απόφαση της ΟΛΜΕ.

Αυτές τις μέρες που κορυφώνεται η πίεση του υπουργείου προς του εκπαιδευτικούς  με απειλές και εκβιασμούς και εκφοβισμούς από όλη την σκληρή διοικητική ιεραρχία μέχρι τους πρόθυμους διευθυντές και τους δοτούς αιρετούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, πολλοί εκ των οποίων ήταν ή παραμένουν στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ, η εν λόγω παράταξη υπονομεύει το σκληρό αγώνα των εκπαιδευτικών να κρατήσουν το κεφάλι ψηλά αν δεν τους κλείνει το μάτι να υποταχθούν στα σχέδια διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης ή ακόμα και συμμετέχοντας στον εκφοβισμό αφού οι συνδικαλιστές της εν λόγω παράταξης είναι συγχρόνως διευθυντές και υποδιευθυντές, στελέχη με ρόλο στην αξιολογική διαδικασία.

Έτσι τις κρίσιμες αυτές πρώτες 24 μέρες που  διαμορφώνονται νέοι συσχετισμοί στους συλλόγους, που οργίαζαν φήμες, εκβιασμοί και απειλές, το σωματείο με ακέφαλο το ΔΣ, που καθυστέρησε να ανασυγκροτηθεί, δεν έδωσε πάνοπλο, με όλες τις δυνάμεις του, τη μάχη της ενημέρωσης για την απεργία-αποχή και της αντιμετώπισης του αυταρχισμού και των διοικητικών παραλείψεων με τις τοποθετήσεις κλπ .

Αυτή την έλλειψη προσπάθησαν να καλύψουν τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ και λοιποί συνάδελφοι της ΕΛΜΕ, που επισκέφθηκαν όσα σχολεία τους ήταν δυνατόν, συμβάλλοντας στο σπάσιμο του φόβου και της άγνοιας και στη συσπείρωση των συναδέλφων στην απόφαση της ΛΜΕ για την απεργία αποχή από την αξιολόγηση.

Μετά την καλή (δεδομένων των συνθηκών και της πανδημίας) Γ.Σ. της ΕΛΜΕ την Τετάρτη 24/9/21 με 105-110 άτομα και την επαναβεβαίωση σε συντριπτικό βαθμό της απεργίας αποχής  και από την ατομική αξιολόγηση έγινε προσπάθεια ανασύνθεσης του Προεδρείου του ΔΣ

Η Αριστερή Συμπαράταξη Καθηγητών, επανέφερε την πρόταση αρχών που καταθέτει κάθε φορά στην συγκρότηση Προεδρείου, για προγραμματικό-αγωνιστικό Προεδρείο, δηλαδή την δημόσια δέσμευση έναντι των συναδέλφων, των παρατάξεων που απέμειναν μετά την αποχώρηση της ΔΑΚΕ (ΑΣΕ-ΠΑΜΕ, ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, ΣΥΝΕΚ) να συγκροτήσουν το προεδρείο, με βάση τόσο τις κοινές θέσεις τους, πχ απεργία-αποχή από αξιολόγηση, κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων κλπ  όσο  και ένα αγωνιστικό πρόγραμμα αποφασιστικών δράσεων και κινητοποιήσεών.

Η πρότασή μας αυτή απορρίφθηκε από τις λοιπές δυνάμεις, που επέμειναν στην συγκρότηση του Προεδρείου  με τις θέσεις να μοιράζονται στις παρατάξεις, χωρίς καμία δέσμευση για τη δράση του προεδρείου, με αντιπροσωπευτικό με την δύναμή τους τρόπο, αναλογικά με τις ψήφους που έλαβαν τις προηγούμενες εκλογές, με μια κοινοβουλευτική αντίληψη της συγκρότησης του προεδρείου. Θεωρούμε ότι η συγκρότηση του προεδρείου οφείλει να γίνεται με δέσμευση σε στόχους – δράσεις οι οποίες άλλωστε επί της ουσίας αντιπροσωπεύουν ότι ο κλάδος τάσσεται έμπρακτα κατά της αξιολόγησης και τα αντεργατικά νομοσχέδια μέσα από αποφάσεις ΓΣ, μέσα από την απεργία αποχή αλλά και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Τελικά ΑΣΕ-ΠΑΜΕ και ΣΥΝΕΚ, ενώ συμφωνούσαν με το αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο, δεν το συγκρότησαν μεταξύ τους με τις δυο παρατάξεις ΑΣΕ-ΠΑΜΕ και ΣΥΝΕΚ και κήρυξαν άκαρπη την 1η συνεδρίαση. Το ίδιο άκαρπη κήρυξαν και τη 2η συνεδρίαση την επόμενη ημέρα Πέμπτη 24/9/21.

Έτσι φτάσαμε στην 3η συνεδρίαση την Παρασκευή 24/9/21, όπου η ανασύνθεση του Προεδρείου επιχειρήθηκε πλέον όχι με συνολική και για τις 3 θέσεις του ΔΣ συμφωνία και συναίνεση του ΔΣ με βάση κάποια θέση αρχής, άλλα έγινε προσπάθεια συγκρότησης υπηρεσιακού ΔΣ, ψηφίζοντας για κάθε θέση ξεχωριστά με γνώμονα να λειτουργήσει το σωματείο αυτή την κρίσιμη περίοδο και μέχρι τις επόμενες εκλογές.

 

Για την θέση του Προέδρου

Η ΔΑΚΕ πρότεινε την Μαμίτση Κ. από την ΑΣΕ-ΠΑΜΕ, κρίνοντας  με την αναλογική της θέση, ότι προηγείται έναντι των άλλων Παρατάξεων.  Δεν υπήρξε άλλη πρόταση για τη θέση του Προέδρου. Η Μαμίτση συμφώνησε ότι μπορεί να υπηρετήσει αυτή τη θέση και στη ψηφοφορία έλαβε 5 ψήφους υπέρ και 2 λευκά:  ΔΑΚΕ (2 υπέρ) ΑΣΕ-ΠΑΜΕ (2 υπέρ) ΣΥΝΕΚ (2 υπέρ) ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (2 λευκά)

 

Για τη θέση του αντιπροέδρου

Η ΔΑΚΕ με την ίδια αναλογική λογική πρότεινε τον Προυσαλίδη Γ. από την Αρ. συμπαράταξη Καθ. Ο οποίος δεν δέχθηκε ότι μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά από αυτή τη θέση.

Αντιπροτάθηκε πάλι από τη ΔΑΚΕ ο Γεωργουλόπουλος Κ. από τις ΣΥΝΕΚ οποίος δεν συμφώνησε να λάβει αυτή τη θέση.

Αντιπροτάθηκε πάλι από τη ΔΑΚΕ η Σπυράτου Αθ. από την ΑΣΕ-ΠΑΜΕ η οποία δεν δέχθηκε τη θέση διότι χαλούσε η αναλογικότητα, παρά το γεγονός ότι στην 3η ημέρα δεν γίνεται η ψηφοφορία από θέση αρχής δηλ αναλογικά, αλλά θέση- θέση.

Έτσι η θέση του αντιπροέδρου δεν καλύφθηκε προσωρινά

 

Για την θέση του Γραμματέα 

Αυτό-προτάθηκε ο Γεωργουλόπουλος Κ. από τις ΣΥΝΕΚ.

Υπήρξε και δεύτερη πρόταση από τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ για την θέση αυτή, τον Προυσαλίδη Γ.

Στην ψηφοφορία για τη θέση του γραμματέα τον Προυσαλίδη Γ.,  η ΔΑΚΕ (2 υπέρ) με την λογική της αναλογικότητας ψήφισε τον Προυσαλίδη Γ. θεωρώντας ότι προηγείται από τον Γεωργουλόπουλο, η  ΑΣΕ-ΠΑΜΕ (2 λευκά) χωρίς να αιτιολογήσει το γιατί,  η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (2 υπέρ) αιτιολογώντας ότι η θέση του γραμματέα μπορεί κατ’ εξαίρεση να υπηρετηθεί σε υπηρεσιακό ΔΣ, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει ούτε προγραμματική δέσμευση, ούτε συνολική συμφωνία ή συναίνεση στο βαθμό και μόνο ΠΟΥ διευκολύνει τη λειτουργία του σωματείου στη κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.

Οι ΣΥΝΕΚ (1 κατά) λόγω της δικής της πρότασης  για τον Γεωργουλόπουλο για την ίδια θέση.

 

Στο τέλος και προκειμένου να ξεπεραστεί η δυσκολία της κενής θέσης του αντιπροέδρου, δέχθηκε να την αναλάβει ο Γεωργουλόπουλος Κ. από τις ΣΥΝΕΚ.

 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΕΜΠΝΕΟΥΝ - ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝ

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

ΜΕ ΤΑ Δ.Σ. ΣΕ ΡΟΛΟ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου