Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

Λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, ο εκπαιδευτικός κόσμος (καθηγητές – μαθητές) αλλά και οι γονείς διακατεχόμαστε από αίσθημα αγωνίας για την εξέλιξη της πανδημίας. Είτε πρόκειται για 2ο κύμα είτε όχι, ο 20πλάσιος αριθμός κρουσμάτων -σταθερά πάνω από 200 καθημερινά σε σύγκριση με τα 10 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο του Μαΐου – θέτουν ερωτήματα για την ασφαλή επιστροφή μας στη σχολική τάξη.

Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι τεράστιες: σπατάλησε το χρόνο και το όφελος του περιορισμού του ιού χωρίς να προβεί στο διάστημα αυτό σε ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας (αύξηση ΜΕΘ, προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού), και το θυσίασε τελικά με αμφιλεγόμενα έως μηδαμινά οικονομικά αποτελέσματα στο βωμό τουριστικών επιχειρήσεων που οδήγησε φυσικά στην παρατηρούμενη κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων (και όχι λόγω της δήθεν χαλάρωσης του κόσμου). Δυστυχώς η διαχείριση επαναφέρει τη λογική των περιορισμών και κυρίως την αυταρχική λογική της ¨ατομικής ευθύνης¨. Το ΥΠΑΙΘ μάλιστα στην πρόσφατη συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ ξεκαθάρισε ότι πάμε για άνοιγμα σχολείων με 25-27 μαθητές ανά τμήμα, με μόνο ουσιαστικά προστατευτικό μέτρο την υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους! Τη στιγμή που τα περιοριστικά μέτρα σε χώρους εστίασης  αυστηροποιούνται, στις τάξεις μπορούν να στοιβάζονται και πάνω από 27  άτομα, και οι μαθητές κατά δήλωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να θεωρούνται ασφαλής ομάδα (όταν το Μάρτιο μας έλεγαν ότι είναι υγειονομικές βόμβες).

Απαιτούμε τώρα να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της υγείας μας, των μαθητών μας και των ηλικιωμένων συγγενών τους. Συγκεκριμένα:

·         Άνοιγμα των  σχολείων όπως κάθε χρόνο 1/9 για εκπαιδευτικούς και 11/9 για μαθητές. Καμιά μεταφορά των ημερομηνιών.

·         Όχι στη μετατροπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε προαιρετική με τις γνωστές υπεύθυνες δηλώσεις γονέων (βλέπε Μάιος) είτε με την εξ αποστάσεως διδασκαλία που ο μαθητής μπορεί να είναι παρών εικονικά και απών επί της ουσίας.

·         Επαναλαμβανόμενα δωρεάν  μαζικά τεστ για τον ιό σε όλους τους εκπαιδευτικούς με την ανάληψη υπηρεσίας, και σε όλους τους μαθητές με το άνοιγμα των σχολείων .

·         Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα – κανένα τμήμα με περισσότερους από 12-15 μαθητές ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας, στον αντίποδα της αύξησης που επέφερε ο νόμος Κεραμέως στα Δημοτικά.

·         Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, με χρήση όλων των απαραίτητων δημόσιων χώρων ή και επίταξη ιδιωτικών για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που ήδη υπάρχουν αλλά και όσων θα δημιουργηθούν με την μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη.

·         Πλήρη εφοδιασμό  των σχολείων με αντισηπτικά και μάσκες, πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών ανά σχολείο ή ομάδες όμορων σχολείων και άμεση αύξηση των κλινών ΜΕΘ.

·         Πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας με μόνιμες σχέσεις εργασίας, καθώς και ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για την αναγκαία επικοινωνία με το οικογενειακό περιβάλλον.

·         Δημιουργία όλων των απαραίτητων δομών ενισχυτικής διδασκαλίας (παράλληλη, πρόσθετη,  κατ΄ οίκον διδασκαλία,) για τους μαθητές που δεν θα μπορέσουν αντικειμενικά λόγω πανδημίας να παρακολουθήσουν τη δια ζώσης διαδικασία και θα παραμείνουν περιορισμένοι στο σπίτι.

·         Χορήγηση αδειών σε όλους τους εκπαιδευτικούς που τη χρειάζονται με πλήρεις αποδοχές, ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση. Η αύξηση του ηλικιακού μέσου όρου εξαιτίας της ενδεκάχρονης αδιοριστίας, θέτει σε κίνδυνο την υγεία μεγάλου μέρους των συναδέλφων!

·         Καμία κάμερα στην τάξη! Το μάθημα είναι συλλογική και ζωντανή διαδικασία και όχι εικονική, ψυχρή αναμετάδοση πληροφοριών. Κατάργηση του νόμου για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όχι στη  ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος  η οποία θα χρησιμοποιηθεί  ως μέσο αδιοριστίας σε ακριτικές περιοχές και ως μέσο αξιολόγησης.

·         Έγκριση όλων των τμημάτων ολιγομελών σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, όλων των τμημάτων β΄ ξένης γλώσσας.

 

ΚΑΜΙΑ ΤΑΞΗ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ 12-15 ΜΑΘΗΤΕΣ!

ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ!

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ Η ΟΛΜΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΒΗΜΑ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΤΗΝ 1Η  ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 24/8/20 ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ 25/8/20







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου