Τρίτη 5 Μαΐου 2020

ΟΡΟΙ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


ΟΡΟΙ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω πανδημίας και χωρίς να έχει αναιρεθεί κανένας από τους λόγους που επικαλέστηκε για το κλείσιμο των σχολείων,  με απίθανα κυριολεκτικά προσχήματα και προφάσεις,  προχωρά σε μία άρον-άρον επιστροφή μας στα σχολεία, χωρίς  καμία λήψη μέτρων προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, σε αντίθεση  με ό,τι ισχύει σε άλλους χώρους εργασίας.
Επειδή δεν είμαστε πρόβατα επί σφαγή, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1.      Εφοδιασμό  όλων των σχολείων με μάσκες και αντισηπτικά. Απαραιτήτως και με σαπούνια στις τουαλέτες των δημόσιων σχολείων που αποτελούν υγειονομική βόμβα  παντός καιρού και όχι μόνο σε περίοδο πανδημίας.
2.      Άμεσες και μαζικές  προσλήψεις υπαλλήλων καθαριότητας  με μόνιμες συμβάσεις εργασίας,  ώστε να μπορούν να παράσχουν  το δύσκολο έργο που απαιτείται  από τη νέα  πραγματικότητα της πανδημίας.
3.      Μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς εργασίας για κάθε σχολείο και θερμομέτρηση κατά την είσοδο στο σχολείο και την αντιμετώπιση των ασθενών μαθητών και εκπαιδευτικών.
4.      Τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας του 1,5 μ. , όπως ισχύει και στο γενικό πληθυσμό. Αυτό συνεπάγεται ότι θα υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για το χώρο όπου οι διδάσκοντες θα παραμένουν την ώρα που δεν έχουν μάθημα και δε θα συνωστίζονται ο ένας πάνω στον άλλον, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
5.     Κανένας συνάδελφος να μη δεχτεί να μπει στο γραφείο των διδασκόντων  αν δεν τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας περί συγχρωτισμού  που προβλέπονται για όλους τους εργασιακούς χώρους του δημοσίου ( 1 εργαζόμενος/ 7 τ.μ.). Η  ίδια αναλογία να τηρηθεί και στις σχολικές αίθουσες.
6.      Μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες των εκπαιδευτικών. Μέριμνα επίσης για τις ομάδες εκπαιδευτικών που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, αλλά δεν έχουν ενταχθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
7.      Διευκρίνιση με εγκύκλιο για το πρωτόκολλο αντιμετώπισης σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος ή «ύποπτων συμπτωμάτων» σε μαθητές ή εκπαιδευτικούς.
8.     Διευκρίνιση με εγκύκλιο για το είδος της άδειας που θα λαμβάνουν συνάδελφοι, μόνιμοι και αναπληρωτές, σε περίπτωση που νοσήσουν. Στην περίπτωση των συναδέλφων αναπληρωτών, η άδεια αυτή να μη συνεπάγεται στέρηση του επιδόματος αδείας ή περικοπή προϋπηρεσίας
9.      Κατάργηση της πρωινής συγκέντρωσης.
10. Τεστ σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε να έχουμε πραγματική εικόνα κρουσμάτων (και όχι εικονική όπως συμβαίνει τώρα…)
11. Καμία συμμετοχή στην τηλεκπαίδευση από την επόμενη εβδομάδα και  καμία κατηγοριοποίηση μεταξύ αυτών  που κάνουν και αυτών  που δεν κάνουν, γεγονός  που προάγει αξιολογικές διαδικασίες.
12. Καμία επέκταση διδακτικού και εργασιακού ωραρίου.
Και βέβαια εκφράζουμε  ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ  στην τοποθέτηση κάμερας και βιντεοσκόπησης του μαθήματος,  ΓΙΑΤΙ:
Το μέτρο αυτό είναι πρωτίστως αντιδημοκρατικό από τη στιγμή που παραβιάζει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα εκπαιδευτικών και μαθητών.
Ακραία ανελεύθερο: η εκπαιδευτική διαδικασία είναι πράξη ζωντανή και αυθόρμητη, είναι σχέση αλληλεπίδρασης εκπαιδευτικού και μαθητή  και σε καμία περίπτωση δεν παρουσιάζει ομοιότητες με  το διάγγελμα του πρωθυπουργού: αυτό σημαίνει ότι δεν μας προετοιμάζουν δέκα επικοινωνιολόγοι, ούτε δέκα μακιγιέζ, ούτε 45 μάστορες κτλ., ώστε να  μας παρακολουθεί το Πανελλήνιο!
Ουσιαστικά αντιπαιδαγωγικό, γιατί υποβιβάζει την παιδαγωγική πράξη σε live streaming  διάλεξη, αποτρέποντας την ουσιαστική συμμετοχή  των μαθητών  και αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα της μάθησης που είναι πρωτίστως ανακαλυπτική διαδικασία.
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ  παύει να είναι οργουελικό σενάριο!
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ  ΑΔΕΛΦΟΣ  είναι εδώ, μας παρακολουθεί με τα αεικίνητα μάτια του και συνδέεται άμεσα με την αξιολόγηση!
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην υποκύψουν σε  καμία πίεση  που παραβιάζει την ασφάλεια, την υγεία τους, την αξιοπρέπεια και τα κεκτημένα δικαιώματά τους!
Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να συνεδριάσουν και να πάρουν θέση σε όλα τα παραπάνω.
Καλούμε την ΕΛΜΕ να καλέσει ΑΜΕΣΑ (προτείνουμε την Τετάρτη 13/5) τα μέλη της σε  Γ.Σ. στο προαύλιο του 1ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας και να προχωρήσει σε συντονισμό με συλλόγους δασκάλων και συλλόγους γονέων για  την καλύτερη ενημέρωση όλων: συναδέλφων, γονέων, μαθητών και την αποτελεσματικότερη οργάνωση του αγώνα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της αξιολόγησης και των ταξικών φραγμών.
Σε συντονισμό ΕΛΜΕ & ΣΕΠΕ, ΟΛΜΕ & ΔΟΕ, γονείς και μαθητές, πανεπιστημιακοί και φοιτητές, να προχωρήσουμε με αγωνιστική αλληλεγγύη, στο δρόμο της ανατροπής των  αντιεκπαιδευτικών μέτρων της κυβέρνησης. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου