Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020


Αγωνιστικό ενωτικό κάλεσμα εν όψει της συγκρότησης του νέου ΔΣ
Τα αποτελέσματα των εκλογών για το νέο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ανέδειξαν σημαντικές δυνατότητες για τη συγκρότηση ενός ισχυρού αγωνιστικού μπλοκ στο σωματείο μας, ικανού να αναχαιτίσει την επιχειρούμενη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης από την κυβέρνηση της ΝΔ η οποία εντείνει τη συντηρητική επίθεση συνολικά στην κοινωνία.
Ένας νέος ελπιδοφόρος συσχετισμός δημιουργήθηκε στο ΔΣ ύστερα από πολλά χρόνια! Η "άτυπη" συνεργασία των παρατάξεων ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ, που με την πολιτική τους συμπόρευση  προώθησαν με τον καλύτερο τρόπο τις πολιτικές της Ε.Ε και ΟΟΣΑ σε βάρος των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων μαθητών και εκπαιδευτικών, δεν εκφράζει πλέον  ως αντίληψη την πλειοψηφία των συναδέλφων.(Ψηφίστηκαν από το 27,21% + 20,77% αντίστοιχα λαμβάνοντας συνολικά το 47,98% των ψηφισάντων). Πρόκειται για μία σαφή τοποθέτηση των συναδέλφων ότι δεν συμφωνούν στη συντηρητική επέλαση της αδιοριστίας και των απολύσεων, της αξιολόγησης και των ιδιωτικοποιήσεων που θέτει το ΔΣ προ των ευθυνών του, να κινηθεί πιο ασυμβίβαστα, αγωνιστικά και μαχητικά σε αυτή την κατεύθυνση. Θεωρούμε σημαντικό και υπό προϋποθέσεις, προωθητικό, το ρόλο του ΔΣ  στην οργάνωση του αγώνα.
     Ως  Αριστερή Συμπαράταξη Καθηγητών:
·        Προκρίνουμε τη δύναμη των μαζικών διαδικασιών βάσης, (Γενικών Συνελεύσεων,   Επιτροπών Αγώνα,  Συντονισμών ΕΛΜΕ,  διδασκαλικών  συλλόγων,  σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) ως όρο για την ανατροπή του εργασιακού και μορφωτικού Μεσαίωνα.
·        Προσπαθήσαμε και συμβάλαμε στην ανατροπή των συσχετισμών στο νέο ΔΣ.
·        Θεωρούμε ότι η συγκρότηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ δεν πρέπει να είναι μια τυπική κοινοβουλευτική διαδικασία «μοιράσματος» καρεκλών και θέσεων, αλλά μια ουσιαστική διαδικασία μέσα από την οποία το ΔΣ οφείλει να κατακτά και να υπηρετεί το γνήσια ταξικό και αγωνιστικό προσανατολισμό του σωματείου, και να υπερασπίζεται όλα τα ζωτικά συλλογικά συμφέροντα των συναδέλφων,  σε πλήρη αντιπαράθεση με την πολιτική της συναίνεσης, της συνδιαλλαγής και της υποταγής απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και τους φορείς της.
·        Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο και δυνατό βάσει των διακηρυγμένων θέσεων των παρατάξεων (Αριστερή Συμπαράταξη-ΑΣΕ ΠΑΜΕ) και εντός του ΔΣ να διαμορφωθεί ένα μέτωπο που θα θωρακίσει τον κλάδο απέναντι στις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις (αξιολόγηση, αδιοριστία- απολύσεις αναπληρωτών , ιδιωτικοποιήσεις) .  Η σφοδρότητα της επίθεσης δεν μας δίνει την πολυτέλεια χωριστών αγωνιστικών δρόμων, αλλά καθιστά επιτακτικά αναγκαία την σύγκλιση όλων των δυνάμεων που μπορούν να συμβάλλουν στην προάσπιση του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
 Βάσει αυτού του σκεπτικού, για την προώθηση του παραπάνω στόχου, ενός κοινού ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ σχεδίου δηλ εντός και εκτός του ΔΣ, ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ανοιχτή πρόταση  προς κάθε συνάδελφο και παράταξη που με σαφήνεια έχουν διακηρύξει την αντίθεσή τους στην ακολουθούμενη  πολιτική
Πρόταση της Αριστερής Συμπαράταξης Καθηγητών
για  ένα Αγωνιστικό Πρόγραμμα στο  ΔΣ της Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής

Απέναντι στη νέα διακυβέρνηση και τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων δεν πρέπει να υπάρχει καμία στάση ανοχής και αναμονής. Χρειαζόμαστε ένα ΔΣ (και θα ψηφίσουμε για την συγκρότησή του) που να δεσμεύεται να συμβάλλει ώστε να ξαναπιάσει ο κλάδος το νήμα από τις μεγάλες παρακαταθήκες αγώνα που έχει, με διεκδικήσεις  εφ΄όλης της ύλης, που απαντάνε στην επίθεση που δεχόμαστε και μορφές πάλης ανυποχώρητου αγώνα διαρκείας.

 Κρίνουμε ότι ένα αγωνιστικό προεδρείο οφείλει να κινηθεί στους παρακάτω άξονες:

1.     Να οργανώσει μαχητική, αποφασιστική κινητοποίηση για την κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία και την κατάργηση του Νόμου 4589/19 για το προσοντολόγιο. Για το λόγο αυτό, το νέο ΔΣ πρέπει να συγκροτήσει ΑΜΕΣΑ επιτροπή αγώνα μονίμων και αναπληρωτών, με  συμμετοχή σε όλες τις πρωτοβουλίες και τους συντονισμούς μεταξύ των πρωτοβάθμιων σωματείων της εκπαίδευσης που στοχεύουν σε αυτό.
2.     Με βάση τις αποφάσεις που έχουν πάρει πάνω από 70 ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ ενάντια στην αξιολόγηση να μπλοκάρει την εφαρμογή της αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης, προκηρύσσοντας απεργία-αποχή και καταργώντας στην πράξη το  Ν.4547/2018 του ΣΥΡΙΖΑ για τις «νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου» που προωθούν την αξιολογική διαδικασία.
3.     Να συντονίσει τη δράση του με συλλόγους γονέων και άλλους κοινωνικούς φορείς για τη διασφάλιση και αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό της κτηριακής και υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων. Να μην επιτρέψει την εφαρμογή της λεγόμενης αυτονομίας των σχολικών μονάδων που θα αποτελέσει προθάλαμο για την μετατροπή τους σε αυτόνομες οικονομικές μονάδες (=σχολεία Super Market)
4.     Να πρωτοστατήσει ώστε να μη γίνει καμία κατάργηση τμημάτων, τομέων, ειδικοτήτων ΕΠΑΛ, ΟΠ στα ΓΕΛ, ξενόγλωσσων και τμημάτων για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες/ΕΑΕ. Να απαιτήσει τη λειτουργία όλων των «ολιγομελών» σε ΕΠΑΛ, ΓΕΛ, Γυμνάσια και να συμβάλλει στον αγώνα για την απόσυρση των εγκυκλίων που καθορίζουν τα τμήματα σύμφωνα με την νέα μοριοδότηση των σχολείων.
5.     Να υπερασπιστεί συνδικαλιστικά και έμπρακτα κάθε συνάδελφο, από την αυθαιρεσία της Διοίκησης και των Διευθυντών των σχολείων, που κατά κανόνα αποτελούν το μακρύ χέρι της διοίκησης, χωρίς μισόλογα και διπλωματικές υπεκφυγές, μέσω της συλλογικής διεκδίκησης-παράστασης διαμαρτυρίας, της δημόσιας καταγγελίας της όποιας αυθαιρεσίας, χαλώντας ένα κλίμα συναίνεσης και εκ των άνω επιβαλλόμενης «συνεργασίας», που τείνει να γίνει κανόνας τελευταία.
Το νέο ΔΣ και βάσει των συσχετισμών που έχουν διαμορφωθεί οφείλει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των συναδέλφων στο σωματείο αναβαθμίζοντας τις γενικές συνελεύσεις ως ζωντανά κύτταρα λήψης αποφάσεων. Να αναλάβει πρωτοβουλίες, εξορμήσεις σε όλα τα σχολεία και ενημερωτικές εκδηλώσεις–συζητήσεις, να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης όλων  των συναδέλφων σε όλα τα σχολεία για τις προωθούμενες αντιδραστικές αλλαγές και να ξεσηκώσει τον κλάδο. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην ένταξη των αναπληρωτών στο σωματείο οι οποίοι αποτελούν το πιο ευάλωτο κομμάτι εργαζόμενων στην εκπαίδευση.

Αιτήματα αιχμής που διεκδικούμε άμεσα:
·         Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανείς κάτω από 1200 ευρώ καθαρά. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Άμεση καταβολή του κατηργημένου ΜΚ των ετών 2016-2017.
·         Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς και χωρίς όριο ηλικίας.
·         Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα-μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Πλήρη δικαιώματα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά στους αναπληρωτές.
·         Όχι στο Νέο Λύκειο του Γαβρόγλου και τις εξαγγελίες της Κεραμέως
·         Όχι στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση και την αυτονομία της σχολικής μονάδας. Οργανώνουμε απεργία-αποχή.
·         Επαναφορά του ωραρίου στα προ του ΄13 επίπεδα.
·         20 μαθητές στο τμήμα-15 στις ΟΠ-10 στα εργαστήρια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου