Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΓΣ ΣΤΙΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018 ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ;



Γιατί δεν έγινε απολογιστική Συνέλευση στις εκλογές στις 7 Νοέμβρη;
Συνάδελφοι στις 7 Νοεμβρίου κληθήκαμε να εκλέξουμε τους αιρετούς για τα υπηρεσιακά συμβούλια. Κληθήκαμε όμως να επιλέξουμε ανάμεσα σε άγνωστο αριθμό, άγνωστων συνδυασμών, άγνωστων υποψηφίων, χωρίς απολογισμό ενώπιον μας των απερχόμενων αιρετών. Παρά την έγγραφη  αίτησή μας προς την πλειοψηφία του ΔΣ, δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουμε και να ακούσουμε τις δεσμεύσεις των υποψήφιων αιρετών και να ρωτήσουμε για τα πεπραγμένα τους, αυτούς  που απέρχονται.
Κληθήκαμε λοιπόν να επιλέξουμε στα τυφλά, «γουρούνι στα σακί» που λέει και ο λαός μας, εκτός κι αν η ενημέρωση μέσα από Γενική απολογιστική Συνέλευση, δεν χρειάζεται σύμφωνα με την άποψη της πλειοψηφίας του ΔΣ, γιατί δεν συνηθίζεται, την αναλαμβάνουν οι παρατάξεις μόνες τους, δεν είναι στις υποχρεώσεις του σωματείου, ή  γιατί γίνεται «αλλιώς».
Αλήθεια πως «αλλιώς» έγινε η ενημέρωση των συναδέλφων; Την ανέλαβαν τηλεφωνικά οι κομματικές παρατάξεις προς τα μέλη τους, τους φίλους τους και γενικά την κομματική «πελατεία» τους;
Επειδή θεωρούμε αυτονόητο ότι:
·         Οι απερχόμενοι αιρετοί και οι συνδυασμοί των υποψηφίων απολογούνται και ελέγχονται για τα πεπραγμένα τους, ΜΟΝΟ από το ανώτατο όργανο του σωματείου την Γενική του Συνέλευση.
·         Πέραν των γραπτών διακηρύξεων και των περιοδειών τους στα σχολεία, οφείλουν να εκθέσουν και να δεσμευτούν για τα προγράμματα και τις θέσεις τους πρωτίστως ενώπιον των συναδέλφων, παράλληλα και σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, σε διαδικασίες Γενικής Συνέλευσης,  όπως στοιχειωδώς επιβάλλουν οι κανόνες δημοκρατικής λειτουργίας και σεβασμού των καταστατικών διατάξεων και του δικαιώματος των συναδέλφων για ολόπλευρη ενημέρωση και έκφραση του δικαιώματος κριτικής.
Θεωρούμε ότι μόνο ως αμέλεια και αστοχία ΔΕΝ μπορεί να εκληφθεί η ΜΗ σύγκλιση Γενικής απολογιστικής Συνέλευσης για τις εκλογές για τα  Υπηρ. Συμβούλια. Εκφράζει κατά τη γνώμη μας, την βαθιά υποτίμηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των συναδέλφων, την αλαζονεία της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ) του ΔΣ προς τους υπόλοιπους συνδυασμούς που τους δίνει ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων. Αποδεικνύει τέλος την γνωστή πρακτική των ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ  παρατάξεων (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ)  να μεταφέρουν την κομματική αντιπαράθεση τους μέσα στα σωματεία καθώς και την ύπαρξη δικτύου πελατειακών σχέσεων που έχουν αναπτύξει με τους συναδέλφους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο «νέος συνδυασμός» ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, για το ΠΥΣΔΕ της Β’ Αθήνας, παρά το ότι δεν έγινε η Συνέλευση, παρά το ότι δεν πολύ κυκλοφόρησαν υποψήφιοί του σε σχολεία, φάνηκε να τον «γνωρίζουν καλά» και να τον εμπιστεύονται τουλάχιστον οι 127 ψήφοι που έλαβε, που δεν απομένει παρά η περίπτωση να  ενημερώθηκαν «προσωπικά». Εμείς να παρατηρήσουμε ότι ανάμεσα στους υποψηφίους του ήταν γνωστοί Διευθυντές σχολείων κα, από τα παλιότερα ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚ ή ΠΕΚ ή ΑΕΚ.

Η παραπάνω πρακτικές είναι ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΕΣ και ΔΙΑΛΥΤΙΚΕΣ για το σωματείο. Δείχνουν την εργαλειακή αντίληψη που έχουν οι συστημικές παρατάξεις, για το σωματείο, σε ρόλο υπηρέτη των κομματικών τους σχεδιασμών. Δείχνει τέλος τον φόβο τους να αντιπαρατεθούν με τους υπόλοιπους συνδυασμούς, ενώπιον των ψηφοφόρων τους, διότι μάλλον έχουν πολλά να «κρύψουν».

Εμείς πρεσβεύουμε άλλη αντίληψη για την λειτουργία του σωματείου. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την αναβάθμισή της λειτουργίας για την ουσιαστική παρέμβασή του στα θέματα της εκπαίδευσης. Θα συνεχίσουμε να σε ενημερώνουμε για όλα τα στραβά που βλέπουμε και σε καλούμε να ΠΑΡΕΙΣ ΘΕΣΗ αν είναι αυτό το σωματείο που επιθυμείς και χρειάζεσαι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου