Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015


ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ 


 Διεκδικούμε το πλαίσιο αιτημάτων-διεκδικήσεων του 16ου Συνεδρίου και των μαζικών Συνελεύσεων των ΕΛΜΕ του Μαΐου –Σεπτεμβρίου του 2013, που παραμένουν σε ισχύ και αποτελούν θέσεις του κλάδου. Ξεχωρίζουμε:

 Γενικά εκπαιδευτικά αιτήματα
·         Άμεση κατάργηση όλου του αντιεκπαιδευτικού θεσμικού πλαισίου, του νόμου 4186/2013  για το «νέο» Λύκειο και του νόμου 3848/2010 της Διαμαντοπούλου. Όχι στο σχολείο που σκοτώνει τη γνώση και επιβάλλει την εφήμερη κατάρτιση και τη μαθητεία, δηλαδή την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.
·         Καθιέρωση του ενιαίου, 12χρονου, δημόσιου, και δωρεάν σχολείου, με δίχρονη προσχολική αγωγή. Δημοκρατική λειτουργία, στήριξή του με  δαπάνες, δομές,  κτιριακές υποδομές, εργαστήρια, περιεχόμενο, κ.ά.
·         Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση.  5% του ΑΕΠ - 15% του προϋπολογισμού. Έκτακτη επιχορήγηση για ουσιαστική αντιμετώπιση των εξόδων των σχολείων, για σίτιση,  υγεία, μεταφορά των μαθητών.
·         20  μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια.
·         Καμιά συγχώνευση - κατάργηση σχολείου. Να ανοίξουν όλα τα σχολεία που έκλεισαν.
·         Επαναλειτουργία με ουσιαστικούς  όρους της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία, με διορισμούς εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών.
·         Κάλυψη των εκρηκτικών αναγκών σε υποδομές, εκπαιδευτικούς, ειδικό προσωπικό κλπ της ειδικής αγωγής

 Κενά – διορισμοί – αναπληρωτές
·         Να καλυφθούν τώρα όλα τα διδακτικά κενά με ισάριθμες προσλήψεις. Να καταργηθεί η  μνημονιακή ρύθμιση αναλογίας 1:10, οι διορισμοί να γίνουν σε αντιστοιχία ένας προς ένας (1/1) ως προς τις αποχωρήσεις. Διορισμός όλων των κατηγοριών που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα διορισμού. Μαζικοί διορισμοί με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου. 8.000 διορισμούς καθηγητών τώρα.
·         Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές και προώθηση των αιτημάτων τους, που κατατέθηκαν στο υπουργείο από την Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.

 Τεχνική εκπαίδευση
·         Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση ενταγμένη στο δημόσιο σύστη­μα εκπαίδευσης και εξ ολοκλήρου στο Υπουργείο Παιδείας.
·         Θέσεις εργασίας για όλους τους συναδέλφους της διαθεσιμότητας – κινητικότητας,  λειτουργία όλων των ειδικοτήτων τους, αποκατάσταση μισθολογικών, εκπαιδευτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.
·         Ουσιαστικές αλλαγές στην τεχνική εκπαίδευση, ολιγομελή τμήματα για όλες τις ειδικότητες, εξοπλισμένα εργαστήρια, αναβαθμισμένα σε περιεχόμενο βιβλία.  Επίλυση των άμεσων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στα τεχνικά Λύκεια (συμπλήρωση στα υπομνήματα ΟΛΜΕ)
·         Επαγγελματικά δικαιώματα στους τίτλους σπουδών. Όχι στην κερδο­σκοπία των πιστοποιήσεων και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμά­των.
·         Όχι στη μαθητεία – κακοπληρωμήνη (τζάμπα)- ανασφάλιστη  εργασία υπέρ των εργοδοτών.

 Μισθολογικά
·         Όχι σε μισθολόγιο - φτωχολόγιο. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας. Ανάκληση όλων των μειώσεων και αναπλήρωση των μισθών στα επίπεδα του 2009. Διπλασιασμό του μισθού του πρωτοδιόριστου. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Άμεση βαθμολογική προαγωγή των εκπαιδευτικών για οικονομική ανακούφιση.
·         Καθιέρωση γνήσιων Συλλογικών και Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας εφ’ όλης της ύλης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

 Εργασιακά
·         Να καταργηθούν όλοι οι σχετικοί νόμοι και όλο το αυταρχικό – αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης – «αποτίμησης» εσωτερικής ή εξωτερικής, σχολείων και εκπαιδευτικών.  Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή για όλους τους εργαζομένους. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο. Ετήσια επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών.
·         Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου  στα επίπεδα του 2013
·         Όχι στην κινητικότητα, σε υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών και σε ελαστικές σχέσεις εργασίας
·         Οργανικές θέσεις για όλους. Κριτήρια, μόρια και διαφάνεια σε όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές.

 Συνταξιοδοτικά – ασφαλιστικά
 Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και ρυθμίσεις. Να μην περάσει η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος με τις ρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου. Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν τράπεζες, κράτος, εργοδότες (70 δις έως 2010, δομημένα ομόλογα, PSI, αυτά που άρπαξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να πληρώσει το ΔΝΤ).
 Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους και χωρίς όριο ηλικίας.  Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια. Σύνταξη ίση με το 80% του ύψους του τελευταίου μισθού. Αυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές με τον υπολογισμό τους στο ύψος του σημερινού βασικού. Να σταματήσει η διάλυση της επικουρικής ασφάλισης, του μετοχικού ταμείου και της μείωσης του εφάπαξ.
 Να σταματήσει η διάλυση της δημόσιας υγείας. Σύστημα υγείας, ασφάλισης και σύνταξης  αποκλειστικά Δημόσιο.

 Δημοκρατικά δικαιώματα
·         Απέναντι στο ιεραρχικό αξιολογικό μοντέλο διοίκησης που προωθεί αντιεκπαιδευτικές επιλογές, αντιπροτείνουμε μια άλλη, δημοκρατική λειτουργία του σχολείου. Όλες οι αποφάσεις να περάσουν στην αρμοδιότητα του Συλλόγου Διδασκόντων.
·         Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και πολιτικών μας ελευθεριών και δικαιωμάτων. Πλήρη πολιτικά δικαιώματα στους δημόσιους υπαλλήλους. Να σταματήσουν οι διώξεις εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων. Επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου. 
·         . Πολεμάμε τη φορολεηλασία, τα χαράτσια, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα σε δημόσια και δωρεάν κοινωνικά αγαθά. Παιδεία - υγεία - ασφάλιση -ρεύμα και νερό για όλους!
·         Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και τον πόλεμο, σε κοινό βηματισμό με όλους τους εργαζόμενους συμμετέχουμε στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και στην οργάνωση της αλληλεγγύης για πρόσφυγες – μετανάστες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου