Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ

 ΑΒΑΣΙΜΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

 

Λέγεται τελευταία και ως κατηγορία εναντίον μας, πως η Αριστερή Συμπαράταξη Καθηγητών όλα τα προηγούμενα χρόνια που ήταν 4η δύναμη αλλά και το 2019 που ήταν 3η, αρνιόταν να μπει σε αντιπροσωπευτικό-αναλογικό προεδρείο και ΜΟΝΟ καταψήφιζε την κοινή πρόταση των άλλων παρατάξεων.
Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα.
Η Αριστερή Συμπαράταξη Καθηγητών συνεπής με την διαφορετική της αντίληψη της για την λειτουργία του σωματείου, παλεύει για την ουσία κι όχι τους τύπους.

Εργάζεται ώστε το σωματείο να είναι ένα ζωντανό διεκδικητικό μέσο που να συσπειρώνει τους εργαζόμενους και να παλεύει μαχητικά και αδιαπραγμάτευτα υπέρ των δικαιωμάτων μας.

Με αυτή τη ματιά αντικρύζει και την συγκρότηση του προεδρείου ώστε να μπορεί να υπηρετεί στη συνέχεια το συγκροτημένο προεδρείο αυτόν το σκοπό.
Όλα τα χρόνια που είμαστε 4η δύναμη με ένα αντιπρόσωπο και οι ΔΑΚΕ, ΑΣΕ-ΠΑΜΕ και ΣΥΝΕΚ είχαν το πλειοψηφικό συσχετισμό στο ΔΣ, προτείναμε κάθε φορά με συνέπεια, από την 1η συνεδρίαση του ΔΣ, σε όσες παρατάξεις ήθελαν να
  υπηρετήσουμε αυτήν την αγωνιστική λογική, να συγκροτήσουμε προεδρείο, χωρίς απαιτήσεις για θέσεις αλλά μόνο για το περιεχόμενο και το σχεδιασμό των διεκδικήσεών μας. Προτείναμε δηλ κάθε φορά το προεδρείο των κοινών αγωνιστικών διεκδικήσεων. Και κάθε φορά καταψηφιζόταν η πρόταση μας. Ποτέ καμία παράταξη δεν ψήφησε λευκό μήπως στη 2η ή την 3η συνεδρίαση κατατεθεί από κάποιον, κάποια άλλη πρόταση!
Λογικό και συνεπές από την άλλη ήταν να μην ψηφίζουμε την γραφειοκρατική πρόταση που καταθέταν οι υπόλοιπες παρατάξεις, που αντιμετωπίζει το προεδρείο σαν μια λεία θέσεων, με μόνο κοινό σημείο-έπαθλο την αποδοχή την ωφέλειας της μείωσης του ωραρίου.

Φυσικά οι άλλες παρατάξεις προχωρούσαν πάντα στην συγκρότηση από την 1η συνεδρίαση, όλα τα τελευταία χρόνια, ενώ ΕΥΤΥΧΩΣ, από μεγάλη μάλλον εύνοια της τύχης στην επιλογή της θέσης που επιθυμούσαν στη συγκρότηση του προεδρείου αλληλοψηφιζόμενες μεταξύ τους, δεν έτυχε ποτέ να έλθουν  στη δύσκολή θέση να διαλέξουν την ίδια θέση δύο παρατάξεις και έτσι να αναγκαστούν να έρθουν συμφωνία συνδιαλλαγή μεταξύ τους για το ποιος θα τη πάρει.

 

Ήρθαν όμως τα πάνω κάτω,  κι όλα αυτά ανατράπηκαν, όταν με τη ψήφο σας μας ορίσατε 3η δύναμη με 2 αντιπροσώπους πάνω από τις ΣΥΝΕΚ.  Η δική μας θέση για το προεδρείο, ούτε τότε άλλαξε.
Άλλαζε όμως η θέση των άλλων και μάλιστα κατά περίπτωση.
Έτσι όταν απέρριψαν την πρόταση μας για προεδρείο που θα εξασφάλιζε την αγωνιστική λειτουργία του σωματείου, αντιπροτείναν τη γνωστή τυπική μοιρασιά μεταξύ των 3 πρώτων με:

ΔΑΚΕ Πρόεδρο, ΑΣΕ-ΠΑΜΕ Αντιπρόεδρο και ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ Γραμματέα, ενώ γνώριζαν ότι με βάση την αντίληψη μας αυτό δεν μπορούσαμε να το δεχτούμε καθώς καταδίκαζε το σωματείο σε δυσλειτουργία (Πρόεδρος- ΔΑΚΕ)   Τότε έγινε το εξής διαφορετικό:

Χωρίς κανέναν ενδοιασμό αντί να περιμένουν όπως τώρα, τη 2η ή την 3η συνεδρίαση, μήπως εμφανιστεί κι άλλη πρόταση, όπως κάνουν τώρα, προχώρησαν γρήγορα σε συγκρότηση προεδρείου από 3 μεν παρατάξεις, παρακάμπτοντας όμως με συνοπτικές διαδικασίες την Συμπαράταξη ως 3η δύναμη και βάζοντας Γραμματέα τον έναν αντιπρόσωπο από την 4η ΣΥΝΕΚ  που τύγχανέ και ταμίας λόγω τεχνικού προβλήματος. (δεν τους πείραξε η παραβίαση της αναλογικότητας-αντιπροσωπευτικότητας)
Φέτος τον Σεπτέμβριο, μπροστά στον αγώνα για την απεργία αποχή, η ΔΑΚΕ παραιτήθηκε, πήγαμε σε ανασυγκρότηση του Προεδρείου, όπου η στάση των υπολοίπων παρατάξεων άλλαξε και πάλι.
Καταψήφισαν άλλη μία φορά την σταθερή πρόταση της Συμπαράταξης για: Πρόεδρο ΑΣΕ-ΠΑΜΕ και Γραμματέα από τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, προεδρείο δηλ που να παρέχει κάποιες μίνιμουμ εγγυήσεις ότι θα τρέχει το σωματείο χωρίς καθυστερήσεις, κάτι που όλο τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο δεν είχαμε.
Αλλά στη συνέχεια δεν συγκρότησαν ως συνήθως, γρήγορα γρήγορα  το προεδρείο μοιράζοντας μεταξύ τους τις θέσεις, οι δύο πια διαθέσιμες παρατάξεις ΑΣΕ-ΠΑΜΕ, ΣΥΝΕΚ, (αφού η ΔΑΚΕ απείχε), μη κατηγορηθούν ότι «τα βρήκαν» κιόλας, αλλά επιλέξαν να πάμε στην 2η και μετά στη 3 συνεδρίαση όπου πια ψηφίζεται το προεδρείο θέση θέση κι όχι στο σύνολό του, οπότε και βγήκε το προσωρινό προεδρείο που είχαμε μέχρι τις εκλογές. (εμείς αποτιμούμε πολύ θετικά την 3μηνη λειτουργία του)

Με αυτά τα δεδομένα τόσα χρόνια, είναι νομίζουμε υποκριτικό και ιδιαίτερα προκλητικό να υπονοείται από οιονδήποτε ασυνεπή, ότι η Αριστερή Συμπαράταξη Καθηγητών δείχνει ασυνέπεια…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου