Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Ενημέρωση από τη Διευρυμένο ΔΣ της ΕΛΜΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13/10/2021 (δεν υπήρξε απαρτία για να γίνει ΓΣ)

 


Ενημέρωση από τη Διευρυμένο ΔΣ της ΕΛΜΕ (δεν υπήρξε απαρτία για να γίνει ΓΣ)

 

Μετά την μεγαλειώδη αντίδραση 100.000 και πλέον απεργών εκπαιδευτικών και τις μαζικότατες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, το κράτος ανακοίνωσε την απαράδεκτη απόφαση δια της «ανεξάρτητης» δικαστικής του πτέρυγας, ότι είναι «παράνομη» ως προς το νόμο Χατζηδάκη η απεργία – αποχή από την αξιολόγηση αφενός  για να κάμψει το φρόνημα και την αγωνιστική διάθεση των εκπαιδευτικών που τους γύρισαν τη πλάτη και αφετέρου για να κτυπήσουν το δίκαιο αγώνα μας για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, πατώντας γκάζι για την υλοποίηση της αξιολόγησης. Δεν τόλμησε όμως να την καταδικάσει ως προς την ουσία της, δεν την κήρυξε καταχρηστική, γεγονός που δίνει το δικαίωμα της επαναπροκήρυξής της.

Η Αριστερή Συμπαράταξη  Καθηγητών χαιρετίζει τους συναδέλφους που αψήφησαν απειλές, εκβιασμούς και την πειθαρχολογία του Υπουργείου και συμμετέχουν σε αυτόν τον αγώνα.

Η μάχη φτάνει στο πιο κρίσιμο σημείο της, τίποτε δεν έχει ακόμη χαθεί, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων συντάχθηκε με την αντίληψη ότι αξίζει αλλά και μπορούμε να παλέψουμε για να εμποδίσουμε την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου σχολείου. Επειδή ταυτόχρονα, είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται ενάντια στο δημόσιο σχολείο, αν αυτός ο αγώνας σταματήσει, εμείς προτείνουμε την συνέχιση αλλά και την περαιτέρω κλιμάκωσή του.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

Το δίκιο του δημόσιου συμφέροντος για το σχολείο που έχουν ανάγκη τα παιδιά των εργαζομένων των λαϊκών οικογενειών, μας παρέχει τη νομιμοποίηση και τη δύναμη για να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση. Συντεταγμένοι στα σωματεία και τις Ομοσπονδίες θα παλέψουμε βήμα το βήμα, μέχρι τη νίκη.

 

Στο διευρυμένο ΔΣ της Δ’ ΕΛΜΕ Α. Αττικής την Τετάρτη (όπου δεν συμμετείχε δια των εκλεγμένων αντιπροσώπων της στο ΔΣ η ΔΑΚΕ) καταθέσαμε και περιγράψαμε την πρόταση της Συμπαράταξης για το πώς προχωράμε στο εξής.

o    Συνεχίζουμε αποφασιστικά και μαζικά στην απεργία – αποχή ΕΛΜΕ και ΟΛΜΕ να πάρουν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για την περιφρούρηση της απεργίας – αποχής και να στηρίξουν συνδικαλιστικά με κάθε πρόσφορο μέσο όλους τους συναδέλφους και τους Συλλόγους Διδασκόντων!

o    Καλούμε την ΟΛΜΕ να κηρύξει  έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις όλων των ΕΛΜΕ 12 – 15/10 και Γενική Συνέλευση των Προέδρων το Σάββατο 16/10!

o    Πέμπτη 14/10 να γίνει μέρα δράσης σε Δήμους και γειτονιές, με διαδηλώσεις – συζητήσεις, καλώντας μαθητές/τριες και γονείς.

o    Η ΟΛΜΕ να πραγματοποιήσει νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Παρασκευή 15/10 με πανελλαδική συγκέντρωση των εκπαιδευτικών στην Αθήνα κηρύσσοντας 3ωρη στάση εργασίας. Οι ΕΛΜΕ να κηρύξουν συμπληρωματικές 3ωρες στάσεις εργασίας!

o    Κλιμακώνουμε τον απεργιακό αγώνα με νέα 48ωρη απεργία 20 – 21/10! Ενώνουμε τη φωνή μας με τους υγειονομικούς για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία – Υγεία!

o    Η ΟΛΜΕ να συγκαλέσει νέο κύκλο Γενικών Συνελεύσεων των ΕΛΜΕ την αμέσως επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας!

o    Με ευθύνη της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ συγκροτούμε μέτωπο για την απόκρουση και την ανατροπή του αντεργατικού νόμου «Χατζηδάκη». Προχωράμε σε συσκέψεις σωματείων και συντονισμό της δράσης!

o    Με ευθύνη της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ σε κάθε πόλη καλούμε σε οργανωμένες συσκέψεις Μαθητικά Συμβούλια και Ενώσεις Γονέων, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και τις κοινές δράσεις ενάντια στο σχολείο επιχείρηση, τον μαθητή πελάτη, την ΕΒΕ, την Τράπεζα Θεμάτων.

 

Το διευρυμένο ΔΣ κατά πλειοψηφία αποφάσισε:

·         Να προτείνει προς την ΟΛΜΕ και την ΔΟΕ την συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα μας για απεργία-αποχή το επόμενο διάστημα. (Διαφώνησαν οι ΣΥΝΕΚ, καταθέτοντας αντι-πρόταση για συμμετοχή στην αξιολόγηση αλλά με προσπάθεια υπονόμευσης των δεικτών της!

·         Να συνεχιστεί η μάχη για την απεργία αποχή πιο μαζικά και πιο αποφασιστικά, με όλες τις δυνατές μορφές αγώνα που θα αποφασίσουμε συλλογικά και συντεταγμένα, ΕΛΜΕ,  σύλλογοι Δασκάλων και οι Γ.Σ. Προέδρων των ΟΛΜΕ-ΔΟΕ.

·         Για το θέμα του αναγκαίου απεργιακού βηματισμού, προκειμένου να συγκρουστούμε με πιο δυναμικό  τρόπο με την αδιαλλαξία του υπουργείου που πιέζει με το διοικητικό του μηχανισμό, τα ΜΜΕ και όλα τα  υπόλοιπα μέσα εκφοβισμού και απειλών να μας σύρει αναγκαστικά στην αξιολόγηση του σχολείου διατυπώθηκαν τα εξής:

 

Η Αριστερή Συμπαράταξη καθηγητών πρότεινε το σχέδιο δράσης της όπως προηγουμένως αναφέρθηκε.

 

Οι ΣΥΝΕΚ που αρνήθηκαν να στηρίξουν την άμεση απεργιακή απάντηση την Παρασκευή 15/10/21 ως βήμα κλιμάκωσης, αντέτειναν μια αόριστης ημερομηνίας 24ωρη απεργία μέσα στον Οκτώβριο, χωρίς να αιτιολογήσουν  την αποκλιμάκωση αυτή, λέγοντας απλά ότι αυτή είναι η κεντρική «γραμμή» τους. Για τον κοινό βηματισμό με τους υγειονομικούς ανέφεραν ότι «σαν ιδέα καλή είναι» αλλά δεν θέλουν να είναι και δεσμευτική για την ΕΛΜΕ στη συνέλευση των Προέδρων η ημερομηνία.

 

Η ΑΣΕ – ΠΑΜΕ συμφώνησε για κλιμάκωση με απεργία την Παρασκευή 15/10, η οποία τελικά δεν προέκυψε ούτως ή άλλως, μιας και οι ΣΥΝΕΚ κεντρικά στην ΟΛΜΕ δεν συναίνεσαν στην κήρυξη 3ωρης στάση εργασίας (η οποία μαζί με την 3ωρη κάθε ΕΛΜΕ θα έδινε απεργία). Δεν διαφώνησε με τον κοινό βηματισμό με άλλους αγωνιζόμενους κλάδους όπως οι υγειονομικοί στις 21 Οκτωβρίου, ενώ κι αυτή συμφώνησε να μην είναι δεσμευτική η ημερομηνία 21 Οκτώβρη, για να διευκολυνθεί η  λήψη απεργιακής απόφασης στη συνέλευση των Προέδρων.

 

Συμφωνήθηκε λοιπόν από όλους όσοι είμαστε στο διευρυμένο ΔΣ και από τις παρούσες συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΔΣ - πλην της ΔΑΚΕ που απουσίαζε – και διατυπώθηκε καθαρά στην συνοπτική παρουσίαση των βημάτων από την Πρόεδρο της ΕΛΜΕ  Μαμίτση Κ. ότι στη συνέλευση προέδρων ΕΛΜΕ το Σάββατο 16/10 προτείνουμε και ψηφίζουμε τα εξής:

·         Συνέχιση την απεργίας – αποχής (πλειοψηφικά, διαφώνησαν οι ΣΥΝΕΚ) συντεταγμένα μέσα από τα σωματεία μας και ζητάμε από την ΟΛΜΕ να την επαναπροκηρύξει και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, καλύπτοντας συνδικαλιστικά και νομικά τις ΕΛΜΕ και τους/τις συναδέλφους στη συνέχιση και την κλιμάκωση  του αγώνα μας.

·         24ωρη απεργία (ομόφωνα) σε κοινό βηματισμό με τους υγειονομικούς στις 21 Οκτωβρίου με την διευκρίνιση ότι η ημερομηνία αυτή δεν αποτελεί δέσμευση, αλλά ψηφίζουμε και οποιαδήποτε άλλη πρόταση 24ωρης απεργίας μέσα στον Οκτώβριο διατυπωθεί, ώστε να διευκολυνθεί η λήψη της απόφασής την πλειοψηφία των Προέδρων.

Στην προσπάθεια λίγες ώρες αργότερα να εκδοθεί η ανακοίνωση της Δ’ ΕΛΜΕ για την συνέχιση του αγώνα, υπήρξε ανεξήγητη υπαναχώρηση από την ΑΣΕ-ΠΑΜΕ και τις ΣΥΝΕΚ με την παραπάνω διατύπωση για την 24ωρη απεργία που ελήφθη από το διευρυμένο ΔΣ και περιεγράφηκε  με σαφήνεια από την Πρόεδρο του σωματείου, εκεί μπροστά στα μάτια και αυτιά όλων μας.

Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι αμφισβητείται το κομμάτι του κοινού βηματισμού με τους υγειονομικούς στις 21η Οκτωβρίου και επιμένουν νέτα σκέτα, ότι η απόφαση του διευρυμένου ΔΣ ήταν: «να ψηφίσει 24ωρη απεργία το επόμενο διάστημα μέσα στον Οκτώβρη και ως προς την ημέρα θα στηρίξει την πλειοψηφούσα στην συνέλευση των Προέδρων ημερομηνία».

 

 

Θα πει κανείς «ψιλά γράμματα» αλλά δεν είναι έτσι συνάδελφοι.

Δύο σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν και δεν πρέπει καθόλου να υποτιμηθούν:

1.      Γιατί αναιρέθηκε εκ των υστέρων η απόφαση του διευρυμένου ΔΣ; 

Γιατί η αμφισβήτηση ότι πήραμε τέτοια απόφαση έγινε εκ των υστέρων ιδιωτικά και τηλεφωνικά  και όχι δημόσια όταν θα έπρεπε και να συνυπογραφεί το κείμενο της απόφασης; Ποιος φοβάται και  γιατί να εκτεθεί φανερά στους συναδέλφους;

2.      Γιατί, (που είναι και η ουσία), ενώ τόσο σάλιο ξοδεύεται για συμπόρευση με άλλους εργαζόμενους κυρίως από την ΑΣΕ-ΠΑΜΕ αλλά και τις ΣΥΝΕΚ, δεν επιδιώκεται η συμπόρευση μας με το απεργιακό βήμα των υγειονομικών;

 

Αυτό το φαινόμενο, αμφισβήτησης των αποφάσεων που λαμβάνονται σε ΓΣ ή στο διευρυμένο ΔΣ  παρατηρείται για 2η φορά σε λίγες μόνο ημέρες.

Είχε προηγηθεί ξανά τέτοια αμφισβήτηση, από την Πρόεδρο Μαμίτση, λίγα μόλις λεπτά πριν από την τοποθέτηση της στην συνέλευση των Προέδρων της ΟΛΜΕ στις 25/9 σε σχέση με την ξεκάθαρα πλειοψηφούσα εισήγηση της Αρ. Συμπαράταξης Καθ. (με ενιαίο πλαίσιο και πρόγραμμα δράσης)  που μετά από την παρέμβασή μας επί τόπου, αποφεύχθηκε, οπότε και αποφασίσαμε να μη δώσουμε συνέχεια για να μην αποπροσανατολιστούν οι συνάδελφοι  από την σκληρή μάχη της απεργίας-αποχής.

Αναγκαζόμαστε λοιπόν σήμερα να διαμαρτυρηθούμε δημόσια για αυτές τις πρακτικές που αν δεν καταδικαστούν, κινδυνεύουν να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα, γιατί αυτό που μας ανησυχεί και μας εκπλήσσει είναι ότι η συγκεκριμένη αντιδημοκρατική επιβολή-διόρθωση εκ των υστέρων των ειλημμένων αποφάσεων, δείχνει υποτίμηση του πραγματικού αντιπάλου που είναι η ολομέτωπη επίθεση της Κυβέρνησης. Εκφράζει μια «ιδιοκτησιακή» λογική για το σωματείο και καταναλώνει μια υπερβολικά μεγαλύτερη φροντίδα και σπουδή για την «προσαρμογή» των ειλημμένων αποφάσεων στην κεντρική "διατεταγμένη γραμμή", παρά στην αποτελεσματική οργάνωση του αγώνα.

 

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΚΡΙΘΗΚΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ

 

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ  ΟΙ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ

 

ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΠΑΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΝΟΜΙΜΟΠΟΕΙ-ΕΓΓΥΑΤΑΙ

ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου