Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ:

Δε συμφωνούμε με την άποψη για «αντιπροσωπευτικό» ή «αναλογικό» προεδρείο .
1.    Διότι η αναλογικότητα και η αντιπροσωπευτικότητα την οποία εμείς αποδεχόμαστε, δεν υπηρετείται ουσιαστικά με την αναλογική ποσοστιαία παρουσία στο προεδρείο των παρατάξεων, αλλά με την σύγκλιση και συνδιαμόρφωση των κοινών προγραμματικών θέσεων των παρατάξεων που έχουν εγκριθεί από τους ψηφοφόρους τους, σε κοινό αγωνιστικό πρόγραμμα δράσεων υπεράσπισης των συμφερόντων τους, κάτι για το οποίο ουσιαστικά έχουν ζητήσει την ψήφο τους.
2.    Διότι η επίκληση του «δήθεν» αναλογικού αντιπροσωπευτικού προεδρείου διευκολύνει την μη δέσμευση σε κοινά προγραμματικά πλαίσιά δράσης, που θα εξέθεταν τελικά όσες παρατάξεις επικαλούνται στα λόγια αιτήματα και θέσεις που στην πράξη τα υπονομεύουν και τα καταστρατηγούν.
3.    Διότι δεν συμμεριζόμαστε την «ειλικρίνεια» περί «ευαισθησίας» για την αναλογικότητα και αντιπροσωπευτικότητα της ψήφου, τον σεβασμό της βούλησης των συναδέλφων, αφού αυτή η «ευαισθησία» πάει περίπατο κατά την κατανομή των εδρών στο ΔΣ, όπου εφαρμόζεται ο αντεργατικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής στη 2η κατανομή κάτι που αλλοιώνει βάναυσα αυτή τη βούληση κλέβοντας έδρες από τις μικρές προς τις μεγαλύτερες παρατάξεις.
4.    Διότι το ΔΣ είναι, ή καλύτερα θα έπρεπε να είναι, ένα εργαλείο ταξικής πάλης και σκληρού αγώνα υπέρ των εργαζομένων και όχι λέσχη τσαγιού  για την ανάπτυξη μικροαστικών αβροτήτων μεταξύ των παρατάξεων. Επομένως η επίκληση της αντιπροσωπευτικότητας για την μη δέσμευση πάνω σε κοινά αγωνιστικά προγράμματα δράσεων, βάζει εμπόδια και φραγμούς στην ανάπτυξη αποφασιστικών αγώνων, δίνει την δυνατότητα σε όποιον «δεν θέλει να ζυμώσει, 5 μέρες να κοσκινίζει», να κρύβεται δηλ. πίσω από τους αρνητικούς συσχετισμούς.
5.    Διότι αυτή η επιλογή στην ΕΛΜΕ «μπάζει από το παράθυρο», αφού αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε δυνάμεις, (ΔΑΚΕ ΣΥΝΕΚ) που όχι μόνο δεν δεσμεύονται  στην προάσπιση των εργατικών συμφερόντων και στην προοπτική αγώνων στον κλάδο, αλλά τους λύνει τα χέρια να υλοποιήσουν με τη βούλα του σωματείου τις απάνθρωπες αντιεκπαιδευτικές, αντεργατικές αναδιαρθρώσεις  του Υπουργείου. Είναι ενδεικτική η στάση των δυνάμεων αυτών τόσο στο προηγούμενο ΔΣ της ΕΛΜΕ μας όσο και στο ΔΣ της ΟΛΜΕ που ενάμιση χρόνο τώρα βραχυκυκλώνουν με τον αρνητικό συσχετισμό που υπάρχει στην ομοσπονδία, κάθε αγωνιστική πρόταση σύγκρουσης με τις κυβερνητικές πολιτικές και ακυρώνουν κάθε διαδικασία ψήφισης αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
6.    Διότι η πρόταση για αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο, τελικά νομιμοποιεί και συγκαλύπτει το συμβιβασμό και την υποταγή στις συστημικές αυτές παρατάξεις, τους απολογητές των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Εκπαίδευση, της αιώνιας λιτότητας, ης ευρωδουλείας.

Δε συμφωνούμε επίσης με  την άποψη για αριστερό προεδρείο, στη βάση γενικόλογων διακηρύξεων, γιατί υποβαθμίζει και θολώνει τα κριτήρια της ουσίας του προγράμματος στόχων πάλης και μεταθέτει το κέντρο της συζήτησης, από το πεδίο του συνδικαλιστικού κινήματος  για την έκφραση των αναγκών, του αγώνα και των αγωνιών του κόσμου της δουλειάς, σε μια καρικατούρα πολιτικών διεργασιών των από τα πάνω, στη συνταύτιση τελικά με επιλογές πολιτικών δυνάμεων που έχουν το βλέμμα στην κοινοβουλευτική πρακτική και την κυβερνητική διαχείριση.

Θεωρούμε ότι για την συγκρότηση του ΔΣ ο πιο ενδεδειγμένη επιλογή που εξυπηρετεί καλύτερα τε συμφέροντα των εργαζομένων είναι ένα προγραμματικό αγωνιστικό προεδρείο δεσμευμένο σε ένα πρόγραμμα-πλαίσιο κοινής δράσης από όσες παρατάξεις το αποδέχονται.

Ο συσχετισμός που προέκυψε  στην ΕΛΜΕ (2 ΔΑΚΕ, 2 ΣΥΝΕΚ, 2 ΑΣΕ) μετά τις πρόσφατες εκλογές, δεν ευνοεί την δυνατότητα συγκρότησης τέτοιου Προγραμματικού Αγωνιστικού Προεδρείου, για το λόγο αυτό για την συγκρότηση του Δ.Σ και του Προεδρείου του, θα ψηφίσουμε ΛΕΥΚΟ. Πιστεύοντας δε ότι το σωματείο είναι οι εκπαιδευτικοί και όχι μόνο οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, καταθέτουμε σήμερα ένα τέτοιο πρόγραμμα κοινής δράσης σε όλους και θα επιχειρήσουμε να το προωθήσουμε μαζί με όποιον συμφωνεί, μέσα από την καθημερινή πάλη και τις ΓΣ που αποτελούν το ανώτερο όργανο της ΕΛΜΕ.



Επισκεφτείτε την ιστοδελίδα μας: http://arsimpar.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου