Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗς Δ' ΕΛΜΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22/9/21

 


Διαλύουν την Υγεία – Κατεδαφίζουν την Παιδεία – Τσακίζουν την Εργασία!

Απαντάμε με Μαζικό Αγώνα Διάρκειας!

Κάτω η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική!

Για την πολιτική και εκπαιδευτική συγκυρία

Πάνω από ενάμιση χρόνο μέσα στη δίνη της πανδημίας η κυβερνητική πολιτική αποδείχθηκε καταστροφική και εγκληματική για τον λαό. Το ακραία νεοφιλελεύθερο δόγμα που υπηρετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπαγόρευσε τη διάλυση του ΕΣΥ, στέρησε από τα δημόσια νοσοκομεία γιατρούς, νοσηλευτές, εξοπλισμό, ΜΕΘ, εγκατέλειψε τον λαό στην τύχη του. Την ίδια ώρα πρόσφερε προκλητικά ασυλία στους κλινικάρχες του ιδιωτικού τομέα, επιτρέποντάς τους να θησαυρίζουν σε βάρος της Δημόσιας Υγείας και στις πλάτες του λαού. 18 μήνες τώρα τρομοκρατεί και εκφοβίζει τον λαό, καλλιεργεί συστηματικά το αντιδραστικό δόγμα της «ατομικής ευθύνης», εξαπολύει καταστολή και αστυνομοκρατία καταπατώντας βάναυσα τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες. Η άλλη όψη αυτής της πολιτικής ήταν η πρωτοφανής περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή που ζήσαμε τον περασμένο Αύγουστο, παράγωγο της άρνησης όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ) να πάρουν μέτρα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, ανοίγοντας τον δρόμο για την καταπάτηση της καμένης γης στο όνομα της βάρβαρης καπιταλιστικής ανάπτυξής τους. Κοινός παρονομαστής αυτής της πολιτικής είναι η επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει τις αποκλειστικά δικές της εγκληματικές ευθύνες και να τις μεταθέσει στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Τώρα κλιμακώνει ακόμα περισσότερο την επίθεσή της ενάντια στα εργατικά – λαϊκά και δημοκρατικά δικαιώματα, καθώς και τα δημόσια κοινωνικά αγαθά που κατακτήθηκαν με αγώνες. Ο νόμος Χατζηδάκη, όλοι οι νόμοι για την εκπαίδευση, ο αντιασφαλιστικός νόμος που ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση, η δημοσιονομική πειθαρχία, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι επιδοτήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων, των ΜΜΕ κλπ πιστοποιούν ότι η επίθεση απέναντι στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα θα ενταθεί και θα κλιμακωθεί. Μέσα σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι βάρβαρες συνέπειες του αντεργατικού εκτρώματος «Χατζηδάκη» που επέφερε συντριπτικό πλήγμα στις θεμελιώδεις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, στο 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, στα συνδικάτα και τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων στη διαδήλωση και την απεργία.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο λουκέτο στην εκπαίδευση η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, αρνήθηκαν πεισματικά να πάρουν το οποιοδήποτε μέτρο για τη λειτουργία των σχολείων με όρους υγειονομικής προφύλαξης των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Ούτε και φέτος ικανοποιούν τα στοιχειώδη αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος για 15 μαθητές στα τμήματα, για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με την αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΔΥ στα σχολεία, για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, επιπλέον προσλήψεις προσωπικού στην καθαριότητα κλπ.

Αντίθετα, κλιμακώνει την αυταρχική πολιτική της γενικεύοντας το διχαστικό και εκδικητικό μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, μετά τους υγειονομικούς, τώρα και στους εκπαιδευτικούς, με έμμεσο προς το παρόν τρόπο. Υποχρεώνει όσους εκπαιδευτικούς δεν έχουν εμβολιαστεί να επιβαρύνονται αποκλειστικά με το κόστος των δύο τεστ ανά εβδομάδα, απαγορεύοντάς τους ταυτόχρονα την είσοδο στις Δημόσιες Δομές Υγείας, αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αναστολή εργασίας, τη στέρηση μισθού και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης υπονομεύει ακόμα περισσότερο τον αναγκαίο μαζικό εμβολιασμό του λαού αλλά και τα ίδια τα εμβόλια που αποτελούν μια πολύ σπουδαία κατάκτηση της επιστήμης και της ανθρωπότητας και ένα από τα κύρια όπλα στη μάχη κατά της πανδημίας. Χτίζει ένα νέο αντιδραστικό καθεστώς στο οποίο κάθε «έκτακτη συνθήκη» θα αξιοποιείται ως εργαλείο για να χτυπηθούν τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές επιστρέφουν πίσω στα σχολεία σε ένα τοπίο αγνώριστο σε άκρως αντιδραστική κατεύθυνση. Μετά την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, την διαβόητη «τράπεζα θεμάτων», το ταξικό λεπίδι της ΕΒΕ που έκλεισε την πόρτα της πρόσβασης στα ΑΕΙ σε 40.000 υποψηφίους – αριθμός πρωτοφανής για τα μεταπολεμικά χρονικά – και τον νόμο για την ΤΕΕ που επιδιώκει να εξωθήσει χιλιάδες μαθητές προς την κατάρτιση και τη μαθητεία, το αντιεκπαιδευτικό έργο ολοκληρώνεται με τον νόμο 4823 που επέβαλε η κυβέρνηση καταμεσίς του καλοκαιριού, υλοποιώντας μέχρι κεραίας όλες τις επιταγές της ΕΕ, του ΟΟΣΑ αλλά και του ΣΕΒ. Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς η κυβέρνηση επιταχύνει την εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων, ενεργοποιώντας ξανά την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ πρέπει να συναντήσουν την μαζική αντίσταση του εκπαιδευτικού κινήματος!

Είναι πλέον φανερό ότι η πολιτική τους εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, προωθεί το σχολείο των «δεξιοτήτων», τη μόρφωση για λίγους κι εκλεκτούς. Στρώνει το έδαφος για το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, για να αρθεί η μονιμότητα στην εργασία και να προωθήσει τις απολύσεις. Επιβάλλει νέα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία των σχολείων προωθεί την ταξική κατηγοριοποίησή τους. Αφυδατώνει τη λειτουργία των Συλλόγων Διδασκόντων, στραγγαλίζει οποιαδήποτε ελευθερία και όσα δημοκρατικά δικαιώματα έχουν απομείνει στο Δημόσιο Σχολείο. Οι διευθυντές – manager σε ρόλο απόλυτου άρχοντα, οι μέντορες, οι ενδοσχολικοί συντονιστές και συντονιστές τάξεων αποτελούν τους άμεσους κρίκους υλοποίησης της κυρίαρχης εκπαιδευτικής πολιτικής.

Η εντολή του ΥΠΑΙΘ προς τα νόθα ΠΥΣΔΕ να πραγματοποιήσουν τις υπηρεσιακές μεταβολές μέσα στο καλοκαίρι με κλειστά σχολεία και τους εκπαιδευτικούς απόντες καταστρατηγώντας ακόμα και όσα ισχύουν, οι δραματικές περικοπές στην παράλληλη στήριξη σε βάρος των παιδιών με μαθησιακές ανάγκες αποτελούν δείγματα μιας πολιτικής που θέλει να αλλάξει προς το χειρότερο το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών. Ακόμα, οι 11.700 διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών, που πραγματοποιήθηκαν όχι ως χάρη της κυβέρνησης αλλά λόγω του διαρκούς αγώνα του εκπαιδευτικού κινήματος με κεντρικό αίτημα τη σταθερή και μόνιμη εργασία δεν μπορούν να καλύψουν τα πραγματικά κενά που παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη λόγω του καθεστώτος της δεκαετούς αδιοριστίας. Μόνο την περασμένη χρονιά καταγράφηκαν περίπου 45.000 κενά στο σύνολο της εκπαίδευσης. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι μαζικές φετινές συνταξιοδοτήσεις. Η διεύρυνση των ελαστικών μορφών κόντρα στη σταθερή – μόνιμη εργασία αποτελεί για την κυβέρνηση και το κεφάλαιο στρατηγική επιλογή. Τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος για Μαζικούς Διορισμούς Μονίμων Εκπαιδευτικών, για σταθερή και μόνιμη εργασία είναι ζωντανά κι επίκαιρα όσο ποτέ. Ο αγώνας για την ικανοποίησή τους πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος!

Η κυβερνητική πολιτική μπορεί και πρέπει να ανατραπεί. Τα σωματεία προσανατολισμένα σε ταξική κατεύθυνση πρέπει να αποτελέσουν την ατμομηχανή των αγώνων το επόμενο διάστημα. Να αντιπαρατεθούμε μαζικά με την κυβερνητική πολιτική και να υπερασπίσουμε τις δημοκρατικές συλλογικές μας διαδικασίες, την απεργία, τη διαδήλωση και τη συνέλευση, το Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο, τα εργασιακά μας δικαιώματα!

Αιτήματα

·         ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Με 15 μαθητές κατ’ ανώτατο όριο στο τμήμα, μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ με την ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους, προσλήψεις προσωπικού στην καθαριότητα, εξοπλισμό των σχολείων με υγειονομικά μέσα, αύξηση των κονδυλίων για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών στην εκπαίδευση. Καμιά μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της τηλεκπαίδευσης. Κατάργηση της ΠΝΠ για εξ αποστάσεως.

·         Λέμε ΝΑΙ στον εμβολιασμό – ΟΧΙ στην υποχρεωτικότητα και τις απολύσεις! Ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (γιατροί, ΜΕΘ, νοσοκομεία κλπ). Όλοι μαζί θα υπερασπίσουμε κάθε συνάδελφο που θα βρεθεί μπροστά στο φάσμα της απόλυσης ή της στέρησης μισθού.

·         Κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων που επιβλήθηκαν ως τώρα για το Δημόσιο Σχολείο. Η αξιολόγηση εκπαιδευτικών, σχολείων και σχολών δεν θα περάσει. Όχι στην ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων, μαθητών που φέρνει η εξωτερική και εσωτερική αξιολόγηση των σχολείων.

·         Κατάργηση ΤΩΡΑ της ΕΒΕ στα γενικά και ειδικά μαθήματα. Να καλυφθούν τώρα όλες οι κενές θέσεις των Πανεπιστημίων. Αύξηση των εισακτέων. Η Τράπεζα θεμάτων στα Λύκεια θα μείνει στα χαρτιά. Καμιά σκέψη για πανελλαδικές εξετάσεις PISA στην Στ΄ δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου.

·         Όχι στο νέο αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων με τους εσωτερικούς κανονισμούς, τον πανοπτικό έλεγχο, την κατάργηση της στοιχειώδους δημοκρατίας και παιδαγωγικής ελευθερίας των Σ/Δ. Καμιά περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων εκπαιδευτικών, μαθητών.

·         Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους! Δουλειά με όλα τα εργασιακά – ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Μαζικοί διορισμοί τώρα με βάση και τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος (μείωση αριθμού μαθητών, όρια συνταξιοδότησης, ωράριο εργαστηρίων κλπ). Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και προϋπηρεσία! Κατάργηση του προσοντολόγιου! Κατάργηση όλων των νέων μορφών ελαστικής εργασίας! Επαναφορά του ωραρίου. Όχι στην καταστρατήγηση του ωραρίου με εργασία εκτός σχολικού ωραρίου (επιμορφώσεις, συνεδριάσεις, εκπαιδευτικοί όμιλοι κλπ)

·         Να καταργηθεί το αντεργατικό έκτρωμα «Χατζηδάκη»!

·         Ανασυγκρότηση της ύλης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για την κάλυψη των μορφωτικών ελλειμμάτων των παιδιών από την τηλεκπαίδευση. Άμεσα μέτρα ενίσχυσης των παιδιών με ενισχυτική διδασκαλία σε κάθε σχολείο.

·         Άμεση επαναφορά στο Λύκειο των μαθημάτων των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, των εικαστικών και των καλλιτεχνικών.

·         Κανένα παιδί έξω από τη δημόσια εκπαίδευση. Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, ποιοτική, δημοκρατική εκπαίδευση όλων των παιδιών!

·         Αύξηση των δαπανών τώρα στην Δημόσια Εκπαίδευση! Δεν είμαστε επαίτες χορηγών και εισπράκτορες αντίτιμου στα σχολεία!

Πρόγραμμα Δράσης

1.     Προτείνουμε στις Γ/Σ 24ωρη απεργία στα τέλη του Σεπτέμβρη (30/09) ή το αργότερο ως την 01/10. Κλιμακώνουμε με νέες Γ/Σ και Γ/Σ προέδρων το πρώτο 10ήμερο του Οκτώβρη και νέα Γ/Σ Προέδρων στην λογική του παρατεταμένου και πολύμορφου αγώνα με αποφάσεις για 48ωρες ή μεγαλύτερης διάρκειας απεργιακές κινητοποιήσεις.

2.     Επικαιροποιούμε και διευρύνουμε την απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία αυτοαξιολόγησης – ατομικής αξιολόγησης συμπεριλαμβάνοντας τον ν.4832/2021. ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την υλοποίηση της.

3.     Κανένας συνάδελφος/ισσα να μην αποδεχτεί τον ρόλο μέντορα, συμβούλου τάξης κλπ. Οι συνάδελφοι να απέχουν από τις συνεδριάσεις αυτές των Σ/Δ. Είναι μέρος της δημιουργίας του μηχανισμού αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης. Επιδιώκουμε να συνεδριάσουν οι Σ/Δ και να κάνουν σαφές πως δεν γίνονται αποδεκτές οι υπερεξουσίες των Δ/ντων, απαιτώντας τη συλλογική παιδαγωγική ευθύνη για τη λειτουργία και τα ζητήματα του σχολείου.

4.     Καλούμε την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει εκ νέου απεργία – αποχή από την Σύγχρονη Εξ ΑΕ και την ζωντανή αναμετάδοση.

5.     Καμπάνια ενημέρωσης γονέων, μαθητών (συσκέψεις – επιστολές) για το τοπίο που διαμορφώνεται στη δημόσια εκπαίδευση. Κοινές πρωτοβουλίες.

6.     Απόφαση για Συντονισμό μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών για κινητοποίηση που να απαιτεί  την κατάργηση της ΕΒΕ και να καλυφθούν τώρα όλες οι κενές θέσεις στα Πανεπιστήμια.

7.     Ενιαίο μέτωπο εκπαιδευτικών σωματείων. Κοινή δράση με ΔΟΕ και ΣΕΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου