Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Οι 3μηνες συμβάσεις και η μονιμοποίηση των ελαστικών – δουλικών εργασιακών σχέσεων των αναπληρωτών δεν θα περάσουν.

 

Οι 3μηνες συμβάσεις και η μονιμοποίηση

των ελαστικών – δουλικών εργασιακών σχέσεων των αναπληρωτών δεν θα περάσουν.

Έφτασαν στα σχολεία οι αναπληρωτές με 3μηνες συμβάσεις. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου προσλήφθηκαν για την κάλυψη των κενών που έχουν προκύψει από τις άδειες συναδέλφων που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω της πανδημίας. Στη ΔΙΔΕ Ανατολικής Αττικής μάλιστα, τοποθετούνται σε σχολεία εκτοπίζοντας τοποθετημένους αναπληρωτές της Γ’ φάσης σπρώχνοντάς τους να καλύψουν τις ώρες που χάνουν με τα εναπομείναντα σπασμένα κενά και φυσικά με δυσμενέστερους όρους.

Η ΔΙΔΕ Ανατολικής Αττικής πετάει το μπαλάκι στου Δ/ντες των σχολείων. Ισχυρίζεται ότι η ευθύνη βρίσκεται σε αυτούς που δήλωσαν ως λειτουργικά κενά τα κενά των ευπαθών ομάδων εκπαιδευτικών λόγω Covid, σαν να μην αποτελούν πραγματικά κενά, λες και οι ευπαθείς λόγω Covid θα πάψουν να είναι ευπαθείς και μετά από 5 μήνες. Έτσι ισχυρίζονται ότι λανθασμένα τοποθέτησαν τους αναπληρωτές της Γ φάσης σε αυτά τα σχολεία και τώρα πρέπει να τους αντικαταστήσουν με αυτούς με τις τρίμηνες συμβάσεις που βέβαια βρίσκονται πολύ πίσω στις λίστες προσλήψεων.

Πέρα. από το λογικό ερώτημα: «πώς η ΔΙΔΕ αντιλήφθηκε τώρα τα κενά Covid-19, και στέλνει  σε αυτά τους τρίμηνης σύμβασης, ενώ όταν τα κάλυπτε από τους Γ΄ φάσης δεν το είχε αντιληφθεί» αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι «βρωμάει» εδώ. Πολύ περισσότερο που σε άλλες περιοχές όπως π.χ. στο Ηράκλειο Κρήτης πληροφορούμαστε ότι οι αναπληρωτές τρίμηνης σύμβασης τοποθετούνται σε ολοήμερα δημοτικά στην Α/βάθμια που δεν υπάρχουν κενά λόγω Covid.

 

Το υπουργείο θέλει 3μηνες συμβάσεις – ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ της ελαστικής εργασίας

Εμείς απαιτούμε ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ όλων των αναπληρωτών με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία.

 

Η αλήθεια είναι ότι το υπουργείο επιχειρεί να υποβαθμίσει να ελαστικοποιήσει ακόμη περισσότερο και να εξευτελίσει την  εργασία μας με τις 3-ΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ σπέρνοντας τον εμφύλιο ανάμεσα στους συναδέλφους αναπληρωτές ενώ ελπίζει να κάμψει το φρόνημα και τις αντιστάσεις μας ώστε να μονιμοποιήσει την διαρκή ελαστικοποίηση[ΤΕ1]  και εν τέλει άρση κάθε δικαιώματός μας στην αξιοπρεπή εργασία.  

Μάλιστα για να προμοτάρουν τη νέα 3μηνη σύμβαση για την εκπαίδευση, προωθώντας το μοντέλο του εργαζόμενου «μιας χρήσης» (όπως στον ιδιωτικό τομέα που εφαρμόζουν και ημερήσιες συμβάσεις) δεν διστάζουν να «τάξουν» ότι οι συμβάσεις αυτές μπορεί και να επεκταθούν σε 5μηνες ή και παραπάνω. Ανοίγουν ένα πονηρό δρομάκι που λέει «δέξου την 3μηνη από το τίποτα και ίσως να σε πάω και μέχρι το τέλος της χρονιάς». Από την άλλη τις αξιοποιούν για να διεμβολίσουν και την σειρά προτεραιότητας των πινάκων, τάζοντας ρουσφετάκια ολιγόμηνων διορισμών σε «απελπισμένους» - εξαθλιωμένους άνεργους εκπαιδευτικούς  που βρίσκονται πολύ πίσω στη σειρά του διορισμού.

 

Για μας τα κενά, είναι κενά, ανεξάρτητα από την αιτία που προκύπτουν. Η νέα μόδα: κενά «λόγω Covid» ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να χρησιμοποιείται προσχηματικά για να προωθήσει τη νέα ελαστικοποίηση και διάλυση των ήδη ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Το μοίρασμα μιας θέσης εργασίας σε 2 και 3 εκπαιδευτικούς είναι καταρχήν απαράδεκτο και ιδιαζόντως αντιπαιδαγωγικό και δεν θα το ανεχτούμε!

Η «χρησιμοποίηση» των 3μηνιτών ανταγωνιστικά προς τους υπόλοιπους, όταν τα κενά στα σχολεία είναι τόσα πολλά και το πανκοινωνικό αίτημα ενόψει της κορύφωσης της πανδημίας, για 15 μαθητές maximum ανά τμήμα, γίνεται πιο αναγκαίο από ποτέ,  αναδεικνύει το πώς κυβέρνηση και Δ/ντες ΔΙΔΕ έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας την πολύ «βρώμικη δουλειά» της μονιμοποίησης της ελαστικής εργασίας.

Απαιτούμε ΑΜΕΣΑ: Να μη καταστρατηγείται η σειρά προσλήψεων στους πίνακες

Οι συνάδελφοι της Γ΄ φάσης να μείνουν στα σχολεία που τοποθετήθηκαν καλύπτοντας τα κενά και  οι συνάδελφοι των 3μηνων συμβάσεων να τοποθετηθούν στα εναπομείναντα με βάση την σειρά τους στον πίνακα προσλήψεων.

Καλούμε όλους του συναδέλφους μόνιμους, αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου, 9-μηνων και 3-μηνων συμβάσεων, να παλέψουμε όλοι μαζί μέσα από το σωματείο μας την ΕΛΜΕ, για το δικαίωμα στην σταθερή και μόνιμη εργασία, για ένα ενιαίο Δημόσιο και Δωρεάν ποιοτικό σχολείο για όλες και όλους.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου