Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ
 ως νέα ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ την  συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.
Το δημόσιο σχολείο και οι εκπαιδευτικοί στο κατώφλι νέων σαρωτικών αλλαγών
Το δημόσιο σχολείο, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να βομβαρδίζονται από κυβέρνηση – ΕΕ – ΟΟΣΑ με μια σειρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Ακρωτηριασμός του Λυκείου και μετατροπή του σε εξεταστικό κέντρο ενώ πολλοί μαθητές  «σπρώχνονται» στην άτυπη εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη μαθητεία. Προσοντολόγιο για υπόσχεση διορισμών με τακτική «διαίρει και βασίλευε» για τους αναπληρωτές και υπονόμευση του αγώνα για μαζικούς διορισμούς.  Η κουλτούρα της αξιολόγησης γίνεται στρατηγικός στόχος και ο αντιδραστικός νόμος 4547/18 αρχίζει να υλοποιείται. Στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα πτυχία γίνονται μπάτσελορ, τα μεταπτυχιακά επί πληρωμή αυξάνονται και τα επαγγελματικά δικαιώματα αμφισβητούνται συνεχώς. Την ίδια στιγμή τα σχολεία λειτουργούν χειρότερα από κάθε χρονιά ως αποτέλεσμα της πολιτικής των περικοπών που οδηγεί μαζικά σε συγχωνεύσεις τμημάτων, χιλιάδες κενά, μετακινήσεις εκπαιδευτικών, μη έγκριση  των «ολιγομελών» και 28αρια τμήματα. Στόχος του «μεταμνημονιακού σχολείου» είναι ο φτηνός και υποταγμένος εργαζόμενος, για αυτό θέλουν τους εκπαιδευτικούς διεκπεραιωτές ύλης και υποδαυλίζουν εμφύλιους (σύγκρουση ειδικοτήτων, διαιρέσεις των αναπληρωτών, ανταγωνισμό σχολείων, κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών, κ.ά.). Όσο περισσότερο η κυβέρνηση και το κράτος περικόπτουν τις εκπαιδευτικές δαπάνες, τόσο φέρνουν «φιλάνθρωπους» χορηγούς - ιδιώτες μέσα στα σχολεία.
Νέα κανονικότητα ονομάζουν τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υλοποιεί τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις πιστή στα δεσμά του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, της ΕΕ, του ΟΟΣΑ  και του ΝΑΤΟ. Η νέα κανονικότητα περιγράφεται με ανεργία, μισθούς και συντάξεις πείνας, χωρίς 13ο και 14ο μισθό για το δημόσιο τομέα, με ΕΝΦΙΑ, χαράτσια και συνεχή μείωση του αφορολόγητου ορίου, απλήρωτη και ελαστική εργασία, με μετανάστευση για τους νέους, ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, πλειστηριασμούς κατοικίας-λαϊκής περιουσίας, χρέη, παιδεία και υγεία για λίγους. Απαιτεί αιματηρά πλεονάσματα και να ζούμε από τα ψίχουλα που θα πέφτουν από το τραπέζι. Όμως δε βάζει ποτέ σε διαπραγμάτευση τη συνεχή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, την απαλλαγή εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές, τη γιγαντιαία αύξηση των πολεμικών δαπανών και τη δημιουργία νέων βάσεων στα πλαίσια των πολεμικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί φέρνουν όλο και πιο κοντά επεισόδια πολέμου και στρατιές εξαθλιωμένων προσφύγων και μεταναστών. Μαζί με τις ρατσιστικές πολιτικές κυβέρνησης – ΕΕ λιπαίνουν ξενοφοβία, ρατσισμό και φασισμό. Σε αυτή την «κανονικότητα», συναινούν και ΝΔ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ – Λεβέντης, Χ-Α και μας καλούν να τη συνηθίσουμε.
Εισήγηση – πρόκληση της ΟΛΜΕ
Σε μια τέτοια κατάσταση, η πρόταση που καταθέτει η ΟΛΜΕ στις Γ.Σ. για τα αιτήματα και το πρόγραμμα δράσης μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει. Όλο το προηγούμενο διάστημα, η πλειοψηφία των επτά (ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ) στο ΔΣ της ΟΛΜΕ απέρριπταν κάθε κατονομασία της κυβέρνησης ως υπεύθυνης της αντιεκπαιδευτικής επίθεσης καθώς και αιτήματα – διεκδικήσεις και σχεδιασμό μορφών πάλης αντίστοιχων του μεγέθους αυτής της επίθεσης. Ροκάνισαν το χρόνο με συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων για τη διαμόρφωση εισήγησης, μία και κάθε βδομάδα από τότε που άνοιξαν τα σχολεία. Ψήφισαν εισήγηση (ΔΑΚΕ - ΣΥΝΕΚ) όταν πλέον μίλησε η γνωστή ΑΔΕΔΥ, δηλώνοντας τη συμφωνία τους σε μία πρόταση για 24ωρη πανεργατική απεργία, με αναμονή απόφασης της ΓΣΕΕ! Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τόσο μεγάλη σύμπνοια στάσης των τριών δυνάμεων στην συγκάλυψη των μνημονιακών κομμάτων τους και στην ακύρωση τελικά του ρόλου της Ομοσπονδίας.
Η εισήγηση έχει αιτήματα σαφώς υποβαθμισμένα που αφήνουν τον κλάδο χωρίς διεκδικήσεις. Απουσιάζουν αιτήματα ενάντια στην πρόταση Γαβρόγλου για το νέο Λύκειο, στο προσοντολόγιο για τους διορισμούς, στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση ή για τους μισθούς των νεότερων συναδέλφων που έχουν κατακρεουργηθεί.  
Το πρόγραμμα δράσης είναι ανύπαρκτο. Προτείνει μια 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, που δεν αποφασίζουμε εμείς και το αν θα αποφασιστεί εξαρτάται από τη ΓΣΣΕ, που αρνείται!! ενώ ζητάει από τον κλάδο να δώσει στο ΔΣ της ΟΛΜΕ την εν λευκώ εξουσιοδότηση για κηρύξη 24ωρης απεργίας αρχές Δεκέμβρη!
Όσο για την εκτίμηση «ποιος φταίει» - «ποιον έχουμε απέναντι»: δεν έχει ούτε μια αναφορά για τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, καθώς και της Ε.Ε. Απουσιάζουν αιτήματα όπως ανατροπή της πολιτικής Κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ, της κατάργησης των μνημονίων, της κατάργησης του συμφώνου σταθερότητας κ.ά. που έχουν ψηφιστεί από Γ.Σ. και Συνέδρια του κλάδου.
Ευθύνες για αυτή την κατάσταση στην ΟΛΜΕ έχει και το ΠΑΜΕ που αντιμετωπίζει τον αγωνιστικό σχεδιασμό επετειακά στα πλαίσια μιας 24ωρης απεργίας – διαμαρτυρίας  αναζητώντας μέχρι την τελευταία στιγμή την στήριξη των  ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ, διατηρώντας μόνο το δικαίωμα της ξεχωριστής συγκέντρωσης, με βασικό στόχο την κομματική επένδυση.

Αιτήματα  και αναγκαίες διεκδικήσεις
√ Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανείς κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά!  Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού, ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς, αφορολόγητο όριο στις 12.000€, απόδοση των Μ.Κ. από 1/1/2016, γνήσιες Κλαδικές και ΣΣΕ.
 Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα – μονιμοποίηση αναπληρωτών – Μαζικοί διορισμοί με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης του πτυχίου – πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές. Όχι στο προσοντολόγιο.
√ Να αποσυρθεί και να μην κατατεθεί σχέδιο νόμου με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το Νέο Λύκειο.
  Επαναφορά του ωραρίου στα προ του ’13 επίπεδα.
  20 μαθητές στο τμήμα - 15 στις Ομάδες Προσανατολισμού - 10 στα εργαστήρια. Έγκριση «ολιγομελών».
Κατάργηση  του πλαισίου αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης, του νόμου 4547/18 για τις δομές. Ουσιαστική επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών.
√ Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση - 5% του ΑΕΠ ή το 15% του προϋπολογισμού. Έκτακτη επιχορήγηση.
√ Να σταματήσει η υπονόμευση των ΕΠΑΛ (κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων, πρόωρος χαρακτηρισμός φοίτησης, μαθητεία). ΤΕΕ ενταγμένη στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και εξ ολοκλήρου στο Υπουργείο Παιδείας. Να σταματήσει η υποχρεωτική κινητικότητα των εκπαιδευτικών στη «μη τυπική» εκπαίδευση.
√ Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας. Σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας.
√ Πλήρης ένταξη των προσφυγόπουλων στην πρωινή ζώνη στα σχολεία με όλες τις υποστηρικτικές δομές
Ενιαίο, δημόσιο, δωρεάν 12χρονο σχολείο με δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά
Πάλη για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και την κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας.

Αποχώρηση της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Μάχη ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, τον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό. Αλληλεγγύη – ειρήνη με όλους τους λαούς.
Μόνη λύση, να ξαναβγούμε στους δρόμους - Πρόγραμμα Δράσης
  • Σχεδιάζουμε ανυποχώρητο παρατεταμένο αγώνα διαρκείας που θα ξεκινήσει τώρα και θα φτάσει μέχρι το τέλος της χρονιάς, στις πανελλαδικές εξετάσεις με πολύμορφες δράσεις (ενημερώσεις, εκδηλώσεις, συλλαλητήρια, καταλήψεις, απεργίες, κ.ά.) με ευθύνη των Γ.Σ. Κηρύσσουμε τον αγώνα με σύνθημα «Να μπει τέλος στα μέτρα διάλυσης του δημόσιου σχολείου – διεκδικούμε τις αλλαγές που έχει ανάγκη η παιδεία και ο εκπαιδευτικός».
  • Όχι άλλο εμπαιγμό για τους διορισμούς. Αντιδρούμε άμεσα με καταλήψεις στις Διευθύνσεις στα σχέδια υπονόμευσης της προϋπηρεσίας και του πτυχίου μέσα από το προσοντολόγιο που θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες ο Γαβρόγλου. Συνεχίζουμε  με συγκεντρώση την Παρασκευή 19/10,  στα Προπύλαια, στη 1.00 μ.μ. και σε όλους τους νομούς για τους διορισμούς και τα προβλήματα των αναπληρωτών. Η ΓΣ της Δ’ ΕΛΜΕ προκηρύσσουμε 3ώρη στάση εργασίας και καλούμε το ίδιο να αποφασίσει και το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.
  • Αποφασίζουμε δύο απεργιακά βήματα. Το πρώτο στις 8 του Νοέμβρη (ημέρα που πολλά σωματεία έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία) με συγκεντρώσεις σε όλους τους νομούς και ΓΣ αποτίμησης μέσα στη βδομάδα  και το δεύτερο στις 30 του Νοέμβρη με πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, και νέα Γ.Σ. για εκτίμηση  περαιτέρω κλιμάκωσης του αγώνα.
  • Αξιοποιούμε και στηρίζουμε την απεργία της 1η Νοεμβρίου, ημέρα που πρωτοβάθμια σωματεία έχουν προκηρύξει απεργία μέσα από διαδικασίες τους, με αιτήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τη λιτότητα. κηρύσσοντας 3ωρη στάση εργασίας 11.00-14,00 και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στα Χαυτία στις 12.00.
  • Επαναβεβαιώνουμε την απεργία – αποχή ως μορφή πάλης που έγινε με θετικά αποτελέσματα ενάντια στην αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων  για να σταματήσουμε την αυτοαξιολόγηση. Οι ΕΛΜΕ συντονίζουν τον αγώνα με κοινές δράσεις (ανακοίνωση, αφίσα, εκδηλώσεις, κ.ά.)
  • Απαιτούμε την απόσυρση των προτάσεων του υπουργείου για το Λύκειο ξεκινώντας ενημερώσεις, εκδηλώσεις και αγώνες σε συντονισμό των ΕΛΜΕ με τους συλλόγους των  γονέων και τους μαθητές.
Η επιτυχία του προγράμματος να γίνει υπόθεση του συντονισμού των ΕΛΜΕ και των Επιτροπών Αγώνα
Οφείλουμε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξεκινήσει ο αγώνας και να πάρει χαρακτηριστικά μαζικά και αποφασιστικά. Για την επιτυχία του προγράμματος, αν η ΓΣ των προέδρων δεν αποφασίσει αγωνιστικό πρόγραμμα, εξουσιοδοτούμε τον Πρόεδρο της Δ’ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής να συναντηθεί, να συζητήσει και να προχωρήσει σε συντονισμό με άλλες ΕΛΜΕ, στην προώθηση και την υλοποίηση ενός αντίστοιχου προγράμματος σε πανελλαδικό επίπεδο, προσαρμόζοντας ανάλογα τις κινητοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου